Pogledajte malog kraljevskog pingvina koji je upravo stigao na svijet

Prinova kraljevskog pingvina u bečkom zoološkom vrtu!

Krajem srpnja u zoološkom vrtu u austrijskoj prijestolnici svjetlo dana ugledalo je mladunče kraljevskog pingvina.

Povodom Dana ugroženih vrsta posjetitelji mogu vidjeti prinovu te saznati kako svatko od nas može dati svoj doprinos zaštiti ugroženih životinja kao i više o mjerama koje bečki zoološki vrt provodi u te svrhe.

Ženka i mužjak kraljevskog pingvina izmjenjuju se u skrbi o mladuncima © Daniel Zupanc

U bečkom zoološkom vrtu „Tiergarten Schönbrunn” vlada veselje zbog prinove u obitelji kraljevskih pingvina. Mladunče, čiji je spol još nepoznat, izleglo se 26. srpnja. Do nedavno se još nalazilo na toplome pokriveno posebnim naborom na trbuhu svojih roditelja, a sada je već dosegnulo visinu od preko 20 centimetara.

Kraljevski pingvini u naboru na trbuhu inkubiraju jaje, a ondje čuvaju i svoje mlado u prvim tjednima nakon izlijeganja. Mužjaci i ženke ove vrste pingvina izmjenjuju se u skrbi o mladuncima.

Posljedice klimatskih promjena i onečišćenja okoliša osjećaju i kraljevski pingvini koji žive u divljini.

Povodom Dana ugroženih vrsta, koji se održavaju od 3. do 5. rujna, posjetitelji zoološkog vrta u austrijskoj prijestolnici mogu saznati kako svatko od nas može dati svoj doprinos i koje mjere sam zoološki vrt provodi u svrhu njihove zaštite.

U okviru te manifestacije svoje će aktivnosti prezentirati i 21 organizacija za zaštitu prirode i vrsta. Kako ističu u bečkom zoološkom vrtu, program je prvenstveno namijenjen obiteljima jer očuvanje ugroženih vrsta ostaje na mladima.

kraljevski pingvini© Daniel Zupanc-1

Tijekom tog će vikenda posjetitelji, na primjer, moći naučiti kako odrediti starost stabla. Također će saznati više o problemu plastičnog otpada i očuvanju mora, a moći će i oslikavati razglednice motivima zaštićenih životinja.

Program obuhvaća i promatranje tragova životinja, a stanovnici Beča saznat će koje divlje životinje mogu vidjeti u pojedinom gradskom okrugu. I odlaskom na ručak u restoran zoološkog vrta može se pomoći očuvanju panda, polarnih medvjeda i drugih ugroženih vrsta jer će dio prihoda biti doniran projektima zaštite vrsta koje provodi zoološki vrt u Beču.

Foto:Daniel Zupanc

Uz odobrenje: Inozemni ured Grada Beča