7 naj zooloških vrtova na svijetu

Gotovo da i ne postoji odrasla osoba koja barem jednom u životu nije posjetila zoološki vrt, mjesto na kojem se mogu pronaći životinje iz cijelog svijeta.

Baš kao što postoje velike i male životinje, tako i njihovi domovi mogu biti veliki i mali, obični i neobični, starijeg ili novijeg datuma izgradnje. Donosimo vam pregled sedam zooloških vrtova i zanimljivosti vezanih uz njih s naglaskom na naj.

Površinom najveći zoološki vrt na svijetu

Površinom najveći zoološki vrt na svijetu nalazi se u Texasu. Na gotovo 5.000 hektara u Red McCombs Wildlife zoološkom vrtu može se vidjeti oko 500 životinja. Zanimljivo je da u ovom zološkom vrtu nema riba, gmazova, vodozemaca ili ptica, ali zati ima 20 vrsta sisavaca.

Površinom najveći zoološki vrt u Hrvatskoj

Površinom najveći zoološki vrt u Hrvatskoj nalazi se u Osijeku. Prostire se na 11 hektara te ima ukupno oko 650 životinja i oko 80 različitih životinjskih vrsta. U Hrvatskoj, osim Osijeka, zoološki vrt imaju i grad Zagreb koji se prostire na 7 hektara i koji broji 2200 životinja sa oko 275 različitih vrsta i Split sa oko 450 jedinki i 55 vrsta. U Hrvatskoj postoji i nekoliko privatnih zooloških vrtova te safari park na Brijunima.
brijuni-fauna_1

Najveći zoološki vrt po broju životinja u Europi

zoo-berlin-pinguin
S oko 17.000 životinja na 35 hektara i oko 1.500 različitih vrsta Berlinski zoološki vrt najveći je u Europi. Otvoren je 1844. godine, a u Drugom svjetskom ratu bio je poprilično uništen. Nakon razornog rata potpuno je uređen i vraćen mu je stari sjaj te je danas dom brojnih egzotičnih i manje egzotičnih životinja, a godišnje ga posjeti i do 3 milijuna posjetitelja.

Najstariji zoološki vrt na svijetu

zoo-viena
U okrugu palače Schönbrunn nalazi se najstariji zoološki vrt na svijetu. Izgrađen je 1752. godine, a dao ga je izgraditi Franz Stephan von Lothringen, suprug Marije Terezije. Na 17 hektara danas se nalazi oko 600 različitih vrsta životinja, a otvoren je za javnost svaki dan, uključujući vikende i praznike.

Najneobičniji zoološki vrt

Možda nije najveći zoološki vrt na svijetu, ali zasigurno je iznimno interesantan. U Jeruzalemu se nalazi Biblijski zoološki vrt u kojem se nalaze gotovo sve životinje koje se spominju u Bibliji. Iako ih nije bilo lako okupiti sve,pošto su neke izumrle ili su pred izumiranjem, u zoološkom vrtu danas se nalaze i druge vrste životinja čiji broj raste iz dana u dan.

Najpoznatiji zoološki vrt na svijetu

san-diego-zoo
Jedan od najpoznatijih zooloških vrtova na svijetu jest San Diego Zoo koji se posebice brine za ugrožene vrste životinja. Na gotovo 40 hektara nalazi se oko 3.700 različitih vrsta, a naglasak ovog zoo vrta je stavljen na spašavanje, stručnost, brigu i zaštitu životinja iz cijelog svijeta.

Najmlađi članovi Zoološkog vrta grada Zagreba

zagreb-zoo
Najmlađi član Zoološkog vrta grada Zagreba je maleni gibon, mladunče mame Čehinje i oca Nizozemca koji već dvije godine žive u zagrebačkom domu. Rođen je 23. svibnja, a kako mu spol još nije utvrđen, mališan je još uvijek bez imena. Čim saznaju spol, zasigurno će zoološki vrt objaviti natječaj za odabir imena, kao što je to bilo slučaj s crvenim pandama, Popijem i Zvonkom. Ovo je prvi mladunac gibona u povijesti Zoološkog vrta grada Zagreb, što nikako nije mala stvar.

Izdvajamo

Svi dani u godini idealni su za posjet zoološkom vrtu, jer oni zbog životinjskih potreba obiluju različitim biljnim vrstama te su stoga idealno mjesto i za odmor i relaksaciju ljudi. Svoje slobodno vrijeme možete provesti promatrajući prekrasne životinje ili pak volontirajući (pomoć u pripremi hrane, održavanju okoliša, edukaciji, distribuciji hrane ili radom u knjižnici), a možete pomoći i financijski, bilo sponzoriranjem ili posvajanjem životinja – one će vam biti neizmjerno zahvalne.

 

Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografije: pelican