Blizanci pande iz bečkog zoološkog

I male je pande Fu Ban i Fu Feng proljeće izmamilo van.

Blizanci pande iz bečkog zoološkog vrta prije dva dana su po prvi puta izašli iz zatvorene nastambe. Brat i sestra sada su stari već gotovo sedam mjeseci, a svoje su penjačke sposobnosti potvrdili već na unutarnjoj konstrukciji za penjanje. Zbog toga im je sada napokon dozvoljen i izlazak na otvoreno.
Mališani su odmah pokazali koliko su hrabri, a ženka Fu Feng se čak popela i do najviših grana drveta smještenog u prostoru ograđenom samo za pande.

Sve se odvijalo pod budnim okom majke Yang Yanag koja je s centralne pozicije nadzirala sve aktivnosti svog podmlatka usput grickajući bambus.

Ime malog mužjaka koji je nazvan Fu Ban, što na kineskom znači „sretni suputnik ili sretna polovica“, odbrano je internetskim glasovanjem. Ime Fu Banove sestrice Fu Feng odbrala je uprava Tiergartena, a svoje je ime Fu Feng dobila po feniksu koji prema kineskoj mitologiji zajedno sa zmajem (Long) čini carski par.

panda-1

Uzgoj panda prirodnim putem vrlo je rijedak, a bečki je zoološki vrt jedini u Europi kojem je to pošlo za rukom, i to čak četiri puta. Prva panda začeta prirodnim putem u Beču došla je na svijet 2007. godine, druga 2010., treća 2013., a ove su godine stigle još dvije – Fu Ban i Fu Feng.

Velika panda ubraja se u jednu od najugroženijih životinjskih vrsta. Na jugozapadu Kine zabilježene su još samo 1.864 jedinke te su stoga i sva tri sada već odrasla mladunca rođena u Beču vraćena u Kinu.

Uz dopuštenje: EuroComm (sve fotografije)