Hrčak predivni mali stvor

Hrčak kao kućni ljubimac.

Popularni kućni ljubimci već od prije zauzeli su srca mnogi ljudi, a među njima ponajviše djece. Ovi zanimljivi glodavci nastanjuju područje Europe i Azije, a razlikuju se vrste koje žive u prirodi od onih koji se drže kao kućni ljubimci. Iako mislimo da ih ima mnogo činjenica je da postoji 18 vrsta koje su svrstane u sedam većih rodova. Prije nego što se odlučite za ove zanimljive i malene ljubimce bilo bi dobro da proučite osnovne stvari o njima i njihovom načinu života.

hrcak-1

Vrste hrčaka

Od svih vrsta koje poznajemo najčešće se kao kućni ljubimci kupuju zlatni i patuljasti hrčci. Možemo ih podijeliti na sljedeće: zlatne hrčke, patuljasti hrčke (kineski prugasti hrčak, Roborovsijevski patuljasti hrčak, ruski hrčak i Campbellov hrčak). Od raznih pasmina najznačajniji su: šareni hrčak, crni zlatni hrčak, čađavi hrčak, satenski hrčak i dr.

hrcak-5

Osnove o hrčcima

Nije dovoljno samo voljeti ili željeti nekog ljubimca. Za početak je potrebno proučiti osnovne karakteristike, životne navike, ali i odrediti stupanj odgovornosti. Sljedeće osobine simbolične su upravo za hrčke, a jedna od njih je da imaju odličan sluh te da imaju sposobnost čuti visoke tonove. Budući da pripadaju skupini glodavaca možemo zaključiti da zbog toga imaju oštre prednje sjekutiće. Ne razlikuju boje, a vid im je jako slab u usporedbi s njuhom koji je na visokom nivou.

hrcak-2

Zanimljivosti o hrčcima

Profesionalci kažu da se muški i ženski hrčci mogu razlikovati, iako nama laicima to zvuči dosta problematično. Kažu da se razlika između muških i ženskih hrčaka određuje prema veličini i smještaju analnog otvora. Kod ženki on je manji i smješten s lijeve strane dok je kod muških on veći i više s desne strane. Za njih je tipično da su samotnjaci, odnosno s njima u kavez ne bi trebali stavljati i druge hrčke. Još jedna zanimljiva informacija kaže da oni većinu svog života provode u nastambama, a izlaze samo kada im se javi potreba za hranom. Za njih je još karakteristično da uvijek skupljaju i spremaju hranu po svim dijelovima kaveza ili nastambe gdje žive. Prilikom niskih temperatura počinju spavati zimski san.

hrcak-3

Prehrana hrčaka

Najveći dio prehrane hrčka trebao bi sadržavati suhu biljnu hranu, a to su: razne žitarice, pahuljice, suncokretove sjemenke i razna sušena hrana. Poslije sušene hrane, u najvećoj količini trebala bi biti svježa hrana poput jabuke, krastavca, mrkve, salata, cikla, bundeva i dr. najmanji postotak hrane trebali bi sačinjavati životinjske bjelančevine poput svježeg sira ili žive hrane.

hrcak-4

Ako imate više stručnijih pitanja preporučujemo kontaktirati obližnji ZOO centar ili veterinarsku ambulantu.

hrcak-6

hrcak-7

Autor: Marina Jakšić
Fotografije: Foter