Jaguar

Još jedna zanimljiva vrsta životinja dolazi nam iz porodice mačaka, a riječ je o jaguarima koji predstavljaju jednu od najzanimljivijih estetskih vrsta iz porodice mačaka. Naziv jaguar dolazi od riječi „yaguara“ što bi u prevedenom na lokalnom jeziku južnoameričkih domorodaca značilo da su to zvijeri koje hvataju svoj plijen u jednom skoku. Također, jedna od važnijih informacija je ta da su jaguari najveće američke divlje mačke koje strahovito brzo hvataju svoj potencijalni plijen. Pripadaju rodu Panthera u koje još ubrajamo tigra, lava i leoparda. Kao što smo i napisali u uvodu, jaguar je jedini predstavnik ovog roda na američkom kontinentu. U narednom tekstu donosimo vam nešto više informacija o načinu života jaguara, njihovom staništu, izgledu, ali i odnosu s čovjekom.

jaguar-2

Kako izgleda jaguar

Jaguari su vrsta životinja iz porodice mačaka koji se svojim izgledom jako razlikuju od svojih srodnika. Karakterizira ih točkasti uzorak na tijelu koji ih je doveo do ruba istrebljenja upravo zbog ljudske požude za lijepim krznom jaguara. Boja krzna varira od blijedožute do crvenkastosmeđe s crnim točkama po cijelom tijelu. Postoje i vrste koje imaju većinski dio tijela u crnoj boji čije šare su slabije vidljive, no takvi predstavnici su vrlo rijetki. U narodnom govoru predstavnici s crnim krznom poznati su kao crne pantere. Prosječna visina jaguara iznosi 70 cm, dužina tijela oko 180 cm, a težina tijela između 65kg-130 kg.

Gdje žive jaguari

Budući da smo napomenuli da su jaguari jedini predstavnici mačaka na američkom kontinentu možemo zaključiti da je njihovo stanište uglavnom na tom teritoriju. Najveći postotak jaguara obitava na području Novog Meksika, Arizone, Argentine i južnog dijela Brazila iako je njihova brojnost drastično smanjena upravo zbog ilegalnog lova na njihovo krzno. Izuzetno su dobri plivači pa najviše nastanjuju području uz vodu poput obalnih šuma, močvara, rijeka i potoka. Jaguare ćemo vrlo rijetko naći na suhim područjima i visokim nadmorskim visinama upravo zbog činjenice da im je voda domaći teren na kojem se najbolje snalaze. Velik postotak jaguara nalazi se u zatočeništvu u ranim svjetskim zološkim vrtovima.

jaguar-1

Prirodno ponašanje jaguara i način života

Jaguari su vrlo odlični lovci, a svoj plijen hvataju vrlo brzo, skokom iz zasjede. Jedna od vrlo inteligentnih osobina jaguara je ta da se oni penju na drveća kako bi se sakrili od predatora, ali i špijunirali svoj potencijalni plijen. Vrlo su aktivni u sumrak i zoru, a pripadaju mesožderima. Zbog velike ugroženosti njihova brojnost je drastično smanjena. Smatra se da na cijelom području Argentine živi možda oko 200 jaguara što je zastrašujuće niska brojka. Njihov glavni neprijatelj je čovjek kao i nestajanje prirodnog staništa.

Zanimljivosti

> Jaguar je najveća američka divlja mačka
> Crne pantere također pripadaju u porodicu mačaka tj.one su isto jaguari
> Više od 80 vrsta životinja nalazi se na redovnom jelovniku jaguara
> Jaguari imaju najsnažniji ugriz od svih mačaka iz porodice
> Jaguar je ugrožena vrsta s mogućnošću izumiranja

Autor: Marina Jakšić
Fotografije: Pixabay