Kako pripitomiti medvjeda: Iskustvo jedne ruske obitelji

1993. godine jedna obična ruska obitelj udomila je tromjesečnog medvjedića koji je umirao od gladi. Kako su ovu divlju životinju uspjeti pretvoriti u jednog od najslađih kućnih ljubimaca?

Ne, nema svaka ruska obitelj medvjeda za kućnog ljubimca. No jedna ima.

Medvjed Stepan ima 23 godine i ima vlastitu web stranicu. Visok je 2 metra i 25 centimetara i ima 350 kilograma. U svojoj već zreloj dobi (u svom prirodnom staništu medvjedi u prosjeku žive 25 godina) Stepan može zajedno sa svojom vlasnicom plesati „Ciganku“ i valcer.

Kako je medvjed dospio u obitelj

1993. godine mladu obitelj Svetlane i Jurija Pantelejenka nazvali su poznanici koji su ih pitali bi li udomili medvjedića – jedan mali peterburški cirkus više ga nije mogao hraniti i tražili su bilo koji način kako da spase životinju koju nisu htjeli primiti na drugim mjestima.

Kada su stigli, vidjeli su sedam mršavih i slabih medvjedića koji su dugo vremena proveli bez hrane.

“Odlučili smo nahraniti životinje kruhom, no jednom medvjediću ostali nisu dali da priđe mrvicama: tukli su ga i gurali. Sjeo je kut, tako najmršaviji i najjadniji”, prepričava Svetlana Pantelejenko.

Medvjedić uopće nije imao krzna. Ispod kože nezdrave boje nazirale su se kosti, a iz male čeljusti stršali su loši pokvareni zubi.

“Medvjedić je ugledao mog muža i potrčao k njemu: primio se za njegovo uho i počeo se trljati o njega. Tada smo shvatili da ga moramo uzeti sa sobom. Ne znamo što se dogodilo s ostalim mladuncima. Kažu da su ih dali u dobre ruke”, kaže Svetlana.

Medvjedića su nazvali Stepan i prve su godine njihovog zajedničkog života bile posvećene njegovu oporavku. Trebalo ga je hraniti svaka tri sata: hranili su ga mlijekom iz bočice s dudom, kuhali mu kašu i davali mu jaja. Redovito su ga vodili lokalnom veterinaru i tako je „ružno paće“ izraslo u ogromnog smeđeg medvjeda.

Kako medvjed živi danas

U dobi od pet godina medvjed je počeo nastupati na turnejama i postigao je značajan uspjeh u cirkuskim arenama. Prije toga su njegovi novi roditelji završili cirkuski tečaj i dobili certifikat profesionalnih trenera, zahvaljući čemu danas imaju pravo u svojoj kući držati medvjeda.

Obitelj je mnogo putovala diljem svijeta. Pantelejenkovi su bili na turneji po cijeloj Latinskoj i Južnoj Americi, a s koncertima su neko vrijeme proveli i u Japanu. Međutim, dugi letovi s jednog kraja svijeta na drugi medvjedu su teško padali pa je obitelj na koncu odlučila napustiti cirkuski život.

Danas Stepan radi kao glumac i model. Glumio je u filmovima poznatih redatelja poput Pavela Lungina i Alekseja Učitelja i redovito se pojavljuje u TV serijama i reklamama.

Donedavno je Stepan glumio samo negativce, uvijek bi nekoga proganjao, rastrgao ili živog pojeo. Ipak, prema riječima Pantelejenkovih, „glumac“ je uspio izaći iz te uloge i prikazati se onakvim kakav je – dobrim i odgovornim cirkuskim medvjedom.

medvjed-1

Kako odgojiti medvjeda

Stepan živi u seoskoj kući u Podmoskovju s “roditeljima”. On ima svoje zemljište od 14 jutara (1400 četvornih metara) s malim brlogom i malim bazenom. Međutim, gotovo 24 sata na dan on provodi u blizini para Pantelejenko: s njima se igra, druži i šeće.

“Mi ga ne dresiramo, već ga odgajamo kroz igru. U ove 23 godine nismo imali niti jedan slučaj da je životinja jurnula na nas”, kaže Svetlana.

Stepan najviše od svega voli hrvanje s Jurijem, spavanje do podneva i hranu. Medvjed jede oko 25 kilograma voća i povrća na dan. Ne jede meso.

Prema riječima Pantelejenkovih, bez obzira na to što medvjed teži 350 kg, on može sjediti s njima za istim stolom i ležati na kožnom kauču i gledati TV.

“Imamo uobičajeni domaći namještaj. Ništa posebno. Stepan, naravno, pomaže u “rastavljanju” starog namještaja i ubrzava popravke u kući, ali ne kritično. Medvjeđa nespretnost je stereotip. On nikada neće uništiti i razderati stvari koje voli”, kaže Jurij.

Kad medvjed vidi nešto zanimljivo, počne oponašati ljude. “Jednom je za vrijeme snimanja vidio da sam pod glavu stavio jastuk i zaspao. Sada Stepan i sam spava s jastukom pod glavom”, smije se Jurij.

Izvor: Russia beyond the headlines