Maksimirki brkonje i bradonje

U Zoološki vrt grada Zagreba stigao je Movember, a povodom globalne javnozdravstvene akcije kojom se tijekom studenoga muškarce potiče da puste brkove i bradu s ciljem osvješćivanja javnosti o tzv. muškim bolestima, u prvom redu raku prostate, pozivamo građanstvo da 2. studenog posjeti Zoo Zagreb i podruži se sa simpatičnim životinjama koje imaju šarmantne brkove..

euroazijski-ris

Kako bi ljubitelji životinja postali svjesni važnosti preventivnih pregleda prostate, djelatnici Vrta odlučili su puštati brkove i bradu te istaknuti one životinje koje ih već ponosno nose.

vidra-beba

Brkovi u životinja (lat. vibrissae) predstavljaju specijalizirana osjetilna tjelešca. To su deblje čvrste dlake, a najduže i najraskošnije nalaze se kod nekih životinja na bradi i gornjoj usni.

morski-lav

Ponosni vlasnici najdužih brkova u Zoološkom vrtu grada Zagreba su morski lavovi, a najgušće brkove imaju azijske patuljaste vidre. Njima su te osjetilne dlake iznimno važne pri kretanju pod vodom. Tada im je vid oslabljen, ali zato ih brk odlično navigira.

mlade-vidre

Najgušću bradu ima dvogrba deva, a euroazijski ris pravi je mačak kad je uređivanje brade i brkova u pitanju. Revno ih njeguje, a voli lickati i ostatak krzna. Brkovi mačkama služe i kao detektori zračnih strujanja, pa im pomažu čak i u potpunom mraku uloviti plijen.

Deve

Najbrkatija i najbradatija obitelj u Maksimiru je ona čupavouhih lemura. U osvajanju te prestižne titule glavna su im konkurencija kapibare čiji se mladunci rađaju s brkovima i bradom.

kapibara

Brkove i bradu s ponosnom nose i neke ženke. Najšarmantnija među njima je, slažu se djelatnici Zoološkog vrta, ali i većina najmlađih posjetitelja, patuljasta koza.

patuljasta-koza

Vidra