Međunarodni dan šuma i Svjetski dan voda  u Zoološkom vrtu Grada Zagreba

Svake godine 21. ožujka obilježavamo Međunarodni dan šuma i Svjetski dan voda.
Međunarodni dan šuma ove godine naglasak stavlja na održivo korištenje drveta.
Svjetski dan voda pozornost ljudi skreće na podzemne vode – vode koje su im nevidljive, ali izuzetno važne za njihov život. Naime, većina tekuće pitke vode na svijetu je podzemna voda.

zoo-sivi-vuk

Kako očuvati šume i vode, te koliko su one vrijedne životinjama, posjetiteljima Zoološkog vrta pojašnjavat će edukatori u kutku kraj glavnog ulaza u Tropsku kuću.

Kako bi dječaci i djevojčice doživjeli koliko su i najsitnije životinje i njihova staništa važni za biološku raznolikost, slagat će hranidbeni lanac koji počinje slatkovodnim račićima. Te će životinje djeca moći promotriti i digitalnom lupom. Proučavat će njihovu građu i način kretanja.

zoo-kalifornijski-morski-lav

Kako su pak šumske životinje prilagođene svojim staništima, posjetitelji će moći doznati proučavanjem raznovrsnih preparata – od lubanje sivog vuka do krzna euroazijskog risa.

Pri obilasku Zoološkog vrta posjetitelji mogu promotriti mnogobrojne šumske životinje – od zmija otrovnica do europskog bizona. Taj bizon koji nastanjuje šumovita područja srednje i istočne Europe, nešto je manji od svojeg američkog rođaka, no ima veće rogove i rep. Prirodni grabežljivac mu je sivi vuk, velika zvijer koja ljude fascinira od davnina.

zoo-pjegava-slatkovodna-raza

Među vodenim životinjama edukatori će ovaj put posjetiteljima skrenuti pozornost na pjegavu slatkovodnu ražu i kalifornijskog morskog lava. Pjegava slatkovodna raža spada među rijetke raže koje su od morskog pretka evoluirale u slatkoj vodi.

Danas pjegave slatkovodne raže nastanjuju lagune i rijeke središnjeg dijela Južne Amerike, a u potrazi za hranom njihove migracije mogu biti dulje od stotinu kilometara. Kalifornijski morski lav jedna je od najinteligentnijih morskih životinja.

Lako usvaja različite vještine, a može zaroniti do dubine od 74 metra zadržavajući dah desetak minuta.

Uz dopuštenje: Prorsus komunikacije (sve fotografije)