Pet rekordera životinjskog svijeta

Najbolji sluh, najsmješnije udvaranja, najbrže letenje… rekorderi životinjskog svijeta zadivljuju vrhunskim sposobnostima. Dinosauri su najveličanstvenije životinje koje su ikad živjele na našem planetu. Vladali su Zemljom i iščeznuli milijune godina prije no što su se pojavili prvi ljudi. Danas nas očaravaju superbrze ptice, poput sokola ili goleme kitopsine koje nikad nisu čule za dijetu – teže i do 12 tona!

Zašto imaju tako velike uši?

Afrička ušata lisica
Afričke ušate lisice u lovu se uglavnom oslanjaju na sluh. Usmjeravaju svoje velike uši prema tlu i osluškuje kukce ispod zemlje ili neprijatelje na površini.

Uglavnom su budne noću, ali katkada i tijekom dana kreću u lov na pauke, stonoge i miševe. Love u malim obiteljskim skupinama: rašire se po savani i svaka od njih povremeno zastaje i okreće glavu te osluškuje.

Može čuti termite kako hodaju podzemnim hodnicima, pa i ličinke truloždera kako žvaču hranu! Tada ispusti glasan zvuk i brzo počne kopati svojim pandžama…

Klipan s plavim stopalima

Plavonoga bluna
Mužjaci u životinjskom svijetu spremni su učiniti sve da osvoje onu pravu – čak i ispasti smiješni. Ples mužjaka plavonoge blune pri zavođenju odabranice jedan je od najsmješnijih u prirodi. Vjerojatno je zbog toga ova američka ptica dobila ime „booby“, što znači glupan ili klipan.

Glavni su mu adut golema plava stopala. Ritual mužjakova udvaranja uključuje paradiranje, stupanje i visoko podizanje stopala kako bi ih pokazao u najboljem svjetlu i time ju zadivio.

Ovu izvedbu prati uzajamno čišćenje perja, mačevanje kljunom i zabacivanje glave. Kasnije njegova nevjerojatna stopala imaju drugu ulogu: bluna njima prekrije jaja kako bi ih održavala toplima.

Pošto se ptići izlegu, tata ih čuva dok malo ne ojačaju. Drži ih – naravno – na svojim plavim nogama.

Najbrži letač

sokol
Sivi sokol je Ferrari životinjskog svijeta. Ova ptica grabljivica nosi naslov najbržeg letača: brzinom većom od 300 kilometara na sat strmoglavi se s visina kako bi ulovila manje životinje kojima se hrani. Rekorder u letenju spretno lovi svoj ručak.

Omiljena poslastica su mu manje ptice, ali voli i guske, šišmiše, pa čak i kukce. Uz to što je najbrži, sivi sokol je i jedan od najrasprostranjenijih grabežljivaca – obitava gotovo svagdje na Zemlji osim u polarnim i tropskim krajevima.

Može imati raspon krila i do 120 centimetara. Ženke su znatno teže i veće od mužjaka. Najčešće se gnijezde na nepristupačnim liticama ili stablima pa s visine gledaju na ostali svijet.

Nježna grdosija

kit
Kitopsina je bez premca najveća riba na svijetu: može biti dugačka čak 14 metara i najčešće teži više od 12 tona. Najteža ulovljena imala je čak 36 tona! No usprkos zastrašujućoj pojavi, bezopasna je za ljude. Iako ima jako velika usta, lovi samo sitan plijen: hrani se isključivo planktonom – usisavajući hranu.

Najveći dio vremena polako krstari blizu površine. Čim spazi plijen, podigne glavu iznad površine pa brzo zaroni kako bi uvukla vodu u otvorena usta, zajedno s planktonom, ribama i lignjama. Tako može uhvatiti velike količine hrane.
Kitopsina obitava u tropskim i umjerenim morima diljem svijeta. Obično živi oko sedamdeset godina.

Kralj dinosaura

dinosaurus
Dinosauri su najveličanstvenije životinje koje su ikad živjele na Zemlji. Vladali su planetom i iščeznuli milijune godina prije no što su se pojavili prvi ljudi. Dinosaur znači “strašni gušter”, a jedan od najstrašnijih bio je divovski Tyrannosaurus rex. Taj kralj dinosaura bio je dug četrnaest, a visok šest metara. Iz golemih čeljusti prijetili su strašni zubi, poput oštrice bodeža dužine 15 centimetara.

Iako je utjerivao strah u kosti gdje god bi se pojavio – T-rex nije bio brz i spretan lovac. Težinu od šest tona njegove noge nisu lako nosile, pa je najveća brzina kojom se mogao kretati bila 36 kilometara na sat. Kralj se zbog toga često morao hraniti uginulim životinjama.