Potomstvo u životinja

Trudnoća je oduvijek bila i ostala jedno čudo prirode koje je poprilično teško objasniti. Od malene oplođene jajne stanice sve do okota jednog bića, teško je razumjeti što se sve i kako točno događa.

Mi smo vam odlučili približiti trudnoću sedam prekrasnih životinja i to slona, delfina, žirafe, konja, psa, mačke i zečeva. Počet ćemo s onom životinjom čija trudnoća traje najkraće pa sve do jedne čudnovate životinje čija trudnoća traje gotovo dvije godine.

Zec

zec
Trudnoća zečeva najčešće traje oko mjesec dana, odnosno nešto malo više od 30 dana. Od životinja koje smo odabrali za ovaj tekst, ovo je trudnoća koja traje najkraće. Nakon što mladunčad dođe na svijet majka ih hrani u stojećem položaju, za razliku od mačića koje mačka hrani u ležećem položaju. Oni su sasvim maleni, slijepi i gluhi te se uvijek rađaju u većem broju.

Mačka

mace
Mačke nose svoje mlade dva mjeseca. Za razliku od delfina ili slonica koje uvijek nose jedno mlado, kod mačaka je slučaj da ih dolazi nekoliko. Postoje i slučajevi kad se radi o jednom mačiću, no to je više iznimka nego pravilo.

Za vrijeme trudnoće mačke znaju biti umiljatije no obično, ali u trenutku poroda otići će na neko skrovito mjesto ma koliko god bile vezane na svoje vlasnike.

Pas

pas
Nešto više od dva mjeseca traje trudnoća čovjekova najboljeg prijatelja – psa. Tijelo kujica počinje se mijenjati, a nije rijedak slučaj ni da im otpadne nešto dlaka na prsima.

Vaš će pas tražiti više hrane, a bit će i tromiji no obično. Pri kraju trudnoće pobrinite se da psu osigurate mirno i toplo mjesto kako bi okot mogao teći nesmetano.

Ako ugledate kako nakon okota vaša kujica guta posteljicu, to je sasvim normalno i prirodno jer osim što obiluje proteinima, vjeruje se da upravo gutanje posteljice potiče stvaranje mlijeka kod kujica. Stoga ne paničarite, već dopustite svome psu da slijedi svoje instinkte.

Konj

konji
Skoro 11 mjeseci kobila nosi svoje mlado. Za razliku od kunića ili mačića, kobila uvijek nosi samo jedno ždrijebe koje je svega sat – dva nakon poroda spremno na blagi trk, odnosno postavljanje na vlastite noge.

Pustite li konje da slušaju svoje instinkte te da se oplodnja dogodi prirodno, vjeruje se da će se ona zbiti najčešće u ljeto kako bi ždrijebe stiglo u kasno proljeće, odnosno ljeto sljedeće godine kad su pašnjaci puni hrane.

Delfin

delfini
Skoro godinu dana potrebno je da mali delfin dođe na svijet. Da budemo precizni, trudnoća traje oko 360 dana. Majka uvijek nosi samo jedno mlado, a nakon okota ona uštrcava svoje mlijeko u usta mladunca radi oblika čeljusti koji im onemogućava sisanje.

Mlijeko delfina ima visok postotak masnoće kako bi mladunci unatoč vodi u kojoj se hrane dobili dovoljan postotak kvalitetnih tvari koje im omogućuju pravilan rast i razvoj.

Žirafa

zirafe
Trudnoća žirafe najčešće traje nešto više od 450 dana, odnosno oko 15 mjeseci.
Jeste li se ikad zapitali koliko je visoka žirafa kad se okoti? U prosjeku se radi o žirafi visokoj oko metar i pol, možda malo i više, a interesantna je činjenica da ih majke rađaju stojeći.

Svega sat vremena nakon okota male su žirafe spremne na prve korake, a prvih par dana većinom sjede, odnosno leže u travi.

Slon

slonovi
Ove divne životinje svoje mlade nose skoro dvije godine, odnosno nešto više od 600 dana. Za razliku od drugih živih bića, mali slonići nakon poroda baš i nemaju mnogo vremena da stanu na svoje noge. Njihova je okolina nemilosrdna stoga se vjeruje da je jedan od razloga zašto trudnoća toliko traje i taj da se mali slonovi pripreme na ono što ih čeka samo par sati nakon rođenja.

Najčešće je to šetnja od nekoliko kilometara, baš kako to slonovi gotovo svakodnevno rade. Sve su to nagađanja i vjerovanja, ali ono što je sigurno, to je da ova trudnoća traje najduže od svih životinjskih trudnoća.

Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografije: Jay Ebberly, Benh LIEU SONG, Din Muhammad Sumon, Nicolas Suzor, Richard Taylor, smerikal, Tambako The Jaguar