Pretili ljubimac

Da li je vaš ljubimac pretio?

Često kada razmišljamo o pretilosti, prvo što ćemo povezati s tim pojmom su ljudi. No, da li ste ikada razmišljali da li i vaš ljubimac ima problema sa suvišnim kilogramima?

Pretilost je prehrambeno oboljenje koje je definirano suviškom tjelesne masti. Ako nikada niste davali previše pažnje tome da li je struk vašeg ljubimca prevelik, vrijeme vam je za to. Danas je to veliko i bitno pitanje u svijetu, jer svakim danom sve više i više ljubimaca prelazi granice normalne težine. Nedavna su istraživanja pokazala da se više od polovice pasa i mačaka smatra pretilima, a da gotovo polovica vlasnika ne razmišlja niti zna da je njihov četveronožni prijatelj pretil te da mu je vrijeme da smanji višak kilograma.

Kako ćete znati da je vaš ljubimac pretio?

> Ako, kada stavite ruke na njege, ne osjećate njegova rebra
> Ako ima opušteni trbuh
> Okruglo tijelo bez struka

Kako ćete znati da vaš ljubimac ima zdravu tjelesnu težinu?

> Ako mu rebra možete osjetiti
> Trbuh mu je uvučen i nema opušteni trbuh
> Vidljiv mu je i definiran struk

maca

Koji su najčešći uzroci pretilosti?

Postoji nekoliko uzroka pretilosti, a najčešće je ona uzrokovana neravnotežom između unosa hrane za energiju te njezine upotrebe. Također pretilost izaziva nezdrava prehrambena navika, visoko kalorična hrana, hipotireoza, inzulinoma i kastracija.

Kako ćete kontrolirati njegovu težinu?

Ako želite da vaš ljubimac održava svoju tjelesnu težinu te ne prelazi granice normale, posjetite svog veterinara i saznajte sve bitne informacije (koliko je težak, koliko smije težiti a da nije pretili ili premršav, pravilnoj prehrani).

Kontrolirajte unos hrane, smanjite nezdrave grickalice, povećajte umjerene tjelovježbe (nježne šetnje, plivanje, kratki treninzi), smanjite dosadu i neka se vaš pas zabavlja što više može. Vaš ljubimac, bez obzira da li je mačka ili pas, ne bi smio izgubiti više od 1% do 1,5% od početne težine.

Budite strpljivi i dosljedni! Vjerujte nam, ako se vaš ljubimac bori s pretilošću, zajedničkim snagama i upornošću ostvariti ćete svoj cilj, a i ponovno uživati na snijegu ili suncu.

Autorica: Azra Terzić