Sedam razlika između mrkog medvjeda i grizlija

Poslije šala koje su političari SAD-a i Rusije razmijenili na račun medvjeda, odlučili smo pronaći razlike između “njihovih” i “naših” krznatih zvjerčica.

“Postoji stara izreka da ruski medvjed ne može uginuti, već da samo pada u zimski san”, izjavio je 4. listopada republikanski kandidat za potpredsjednika SAD-a Mike Pence u debati s kandidatom demokrata Timom Kaineom.

Sutradan je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na Facebooku prepričala Penceovu šalu i dodala: “Za razliku od grizlija“.

Poslije toga su razlike između grizlija i mrkog medvjeda postale tema razgovora na društvenim mrežama, u restoranima brze hrane i redovima za kavu s obje strane oceana. Pogledajmo zajedno koje su to razlike.

“Adresa” stanovanja

U principu, grizli je podvrsta mrkog medvjeda Ursus arctos, koja je bliska sibirskim podvrstama mrkog medvjeda. U SAD-u grizli obitava uglavnom na Aljasci, a također u pojedinim nacionalnim parkovima, uključujući Yellowstone.

Mrki medvjed živi gotovo u svim šumskim masivima Rusije, izuzev njezinih južnih područja.

medvjed

Slika “u putovnici”

Grizli može biti težak jednu tonu i dugačak 4 metra. Spada među 10 najokrutnijih životinja na planeti. Ima dugu dlaku sa sivkastim odsjajem.

Ruski medvjedi imaju kratku dlaku smeđeg odsjaja. Manji su i slabiji od grizlija, ali su vještiji od njih.

Imidž

Grizli ima imidž krvavog ubojice. U američkoj kulturi on se proslavio u dva navrata: kada umalo nije prožderao Zlatokosu u istoimenoj bajci, i kada je “propustio kroz kandže” junaka filma “Povratnik” kojeg glumi Leonardo DiCaprio.

U ruskim narodnim bajkama medvjedi uživaju reputaciju mudrih i razboritih životinja. Rusi im tepaju imenom Miška (deminutiv muškog imena Mihail) i često ih prikazuju na nacionalnim simbolima. Na primjer, “olimpijski Miška” je bio maskota ljetne Olimpijade 1980. u Moskvi.

grizzly-1

Manikura

Grizli ima dugačke kandže (oko 15 cm), dok su kandže ruskog medvjeda znatno kraće. Grizli svojim kandžama može rastrgati žrtvu kao od šale, a ruski medvjed se više uzdaje u svoje zube.

Tjelovježba

Ruski medvjed se vere po drveću u potrazi za slasticama, dok grizli može samo maštati o tome jer mu dugačke kandže i velika težina smetaju da se penje na drvo.

Dijeta

I grizli i ruski medvjed su svejedi, ali su po svojim gastronomskim uvjerenjima obojica pesketarijanci, tj. vegetarijanci koji jedu ribu. Omiljene poslastice su im razne vrste biljaka, jagodasti i orašasti plodovi, med i, naravno, svježe ulovljeni losos. Po ovom pitanju jedina razlika je u okusu biljnih i ribljih vrsta koje rastu, odnosno plivaju na različitim zemljopisnim dužinama.

medvjed-1

Rep

Grizlijev rep je vrlo kratak, a rep mrkog medvjeda je malo duži. Nije poznato kako medvjedi u praksi koriste ovu razliku – oni to zasad drže u tajnosti.

Politika

Medvjedi se još uvijek ne izjašnjavaju ni po političkim pitanjima, tako da su njihovi stavovi u toj oblasti za nas i dalje velika nepoznanica.

Izvor: Russia beyond the headlines