Uloga i simbolika poznatih kukaca

Mnogi ljudi ne vole kukce jer kako kažu, u njima bude strah i zgražanje. Ova bića imaju biološku važnost, mogu se pronaći na nekim jelovnicima, svakodnevno nas okružuju, a kriju i duboku simboliku. U ovom tekstu predstavljamo vam sedmoricu veličanstvenih i njihovu simboliku.

Pčela

pcela
Crno žute prugice, med i predanost samo su neke od asocijacija koje se vežu uz pčele. One su prvenstveno poznate po svojoj radinosti. Osim radinosti za pčele se kaže da su dobro organizirane i marljive pa s jedne strane simboliziraju radnike, dok s druge po pitanju duhovnog simboliziraju redovnike i njihov životni put, a povezuje ih se i s egejskom kulturom i boginjom poznatom pod imenom Potnija.

Bubamara

Bubamara
Bubamara ili božja ovčica kukac je koji simbolizira sreću i blagostanje. Ako kojim slučajem na sebi ima sedam točkica, tad je pravi srećonoša. Ovaj mali crveni kukac svojom pojavom veseli svakoga na koga odluči sletjeti, a vjeruje se kako je i zaštitnik djece.

Skarabej

Skarabej
Skarabej simbolizira rođenje, mudrost i besmrtnost. Ovaj kukac zauzima važno mjesto u egipatskoj mitologiji u kojoj su ga povezivali sa suncem, a bio je i simbol boga Kephere. Baš kao što sunce ide svakoga dana od istoka prema zapadu, tako i skarabej valja kuglicu izmeta u koju je položio jajašca sve dok ne sazriju. Iz obične mase bez oblika, on radi temelj za budući život. I zaista, kad pogledate ovog malog kukca, njegovu čarobnu boju i način na koji funkcionira, imate osjećaj kao da zaista priča priču o rađanju, buđenju i promjenama.

Leptir

Leptir
Od ličinke i gusjenice preko kukuljice do leptira proces je koji mora proći svaka jedinka ako želi slobodno poletjeti i ljude očarati svojom ljepotom. Leptir simbolizira nov početak, slobodu i besmrtnost duše. Baš kao što se iz kukuljice oslobađa prekrasan leptir, tako i sam leptir predstavlja svojevrsno oslobađanje od tereta, a preobrazba od gusjenice koja gmiže do leptira koji slobodno leti označava nov početak.

Mrav

Mrav
Osim pčela i mravi su poznati po svojoj radišnosti, a simboliziraju marljivost i štedljivost. Postoje brojna narodna vjerovanja vezana uz mrave, a samo jedno od njih je da ako u vrtu imate mrave to znači da vas očekuje bogatsvo. Kako djeluju u zajednici, osim marljivosti i štedljivosti oni simboliziraju i djecu, obitelj i mnoštvo.

Uš
Postoje razne vrste ušiju, ali ono što im je zajedničko to je da valja biti uporan da ih se u potpunosti riješiš. Od tuda proizlazi i narodna pošalica “biti dosadan kao uš”. Upravo zbog svog načina života i činjenice da su nametnici, ovi kukci simboliziraju nešto što nam ne da mira, što nam crpi energiju i ne dozvoljava nam da normalno živimo.

Vretence

Vretence
Vretence, poznat i pod nazivom vilinski konjic simbol je mira i hrabrosti. U svom razvoju prolazi nekoliko oblika, jedno vrijeme živi u vodi, dok kao odrastao živi uz vodu. Na taj način povezuju dva ekosustava pa iz tog razloga simboliziraju i promjene. Odrasle jedinke žive najduže tri mjeseca pa ovi kukci simboliziraju i reinkarnaciju i besmrtnost.

Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografije: Pixabay