Vitomir Maričić u provokativnom izdanju – selfie od kojeg gubite dah

Naš svjetski prvak u ronjenju na dah koji uz to drži titulu aktualnog rekordera u toj razini – Vitomir Maričić – ovaj put uzima dah svima nama svojim selfiem sa posebnom posvetom! Poznati pustolov i dvostruki prvak u ronjenju na dah – ujedno je i ambasador mora.

Što ovaj selfie čini tako posebnim?
Iako nam je ovaj selfie svakako oduzeo dah – on je zapravo posvećen morskim psima. Najčešći osjećaj pri spomenu ove životinje je strah, no mnogi ne znaju da je daleko veća vjerojatnost da čovjek nastrada tijekom izrade selfia, nego u napadu morskog psa. Nevjerojatno, zar ne?

No, iako većina svijeta i dalje osjeća nelagodu pri spomenu morskih pasa, u nekim kulturama – kao što je kineska – ova životinja predstavlja dekadentan užitak.

Naime, peraje morskih pasa koriste se kao dekoracija prestižne kineske juhe od peraje morskog psa, a morski psi se u procesu često bacaju u more bez peraja što rezultira smrću zbog posljedica gušenja ili krvarenja.

Milijuni morskih pasa godišnje bivaju ubijeni radi trgovine perajama morskih pasa, a Europska unija jedan je od većih izvoznika na istočno tržište zbog čega im prijeti sve veća opasnost od izumiranja i to unutar 10 godina.

Iako mnogi ljudi i dalje nemaju problem s izumiranjem ove životinje, važno je znati da je ova riblja vrsta ključan dio morskog ekosustava, kao i našeg, te da čini bitan element u održavanju njegove ravnoteže. Bez morskih pasa – nestaje more kakvo poznajemo.

Vrijeme curi! Izvadi osobnu i potpiši!

Hrvatska, kao članica EU, sudjeluje u kampanji #StopFinningEU čiji je cilj izglasati zakon o zabrani trgovine perajama morskim psima. Vitomir Maričić, kao i mnogi drugi, doprinijeli su inicijativi očuvanja općeg ekosustava na najjednostavniji način – svojim potpisom i Selfiem za morske pse što je službena kampanja u Hrvatskoj.

Zato ostavi svoje ime i budi dio hrvatskog doprinosa u izglasavanju zakona. Ovo je službeni glasački aparat EU parlamenta koji ima legislativnu funkciju s kojim prakticiramo EU građanska prava. Iskoristimo ih! Napravi prvi korak i potpiši: www.stop-finning-eu.org/hr/

Službena stranica inicijative https://www.stop-finning-eu.org/
Službena stranica glasačkog alata https://eci.ec.europa.eu/012/public/#/screen/home

Uz dopuštenje: Mediahint (sve fotografije)