Zašto psi laju

Pseća dominantna komunikacija – lajanje.
Ponašanje psa često je rezultat naučenih ali i genetskih elemenata, koji ga obilježavaju. Psi jako brzo reagiraju na određene stvari te često znaju verbalno, odnosno lajanjem, dati svima do znanja da su u određenom raspoloženju.

Postoje četiri vrste psećih zvukova, koje su bitne odrednice kada se želi shvatiti ponašanje psa. To su: režanje, cviljenje, zavijanje i lajanje. Lajanje je najčešća svakodnevna pojava kod pasa, koja ponekad zna biti naporna za vlasnike.

No, da li znate koji su to razlozi zbog čega psi laju?

Sretan je

Od svih laveža koje pas ima, najsretniji je onaj koji vas pozdravlja kada prođete kroz ulazna vrata. Mašući repom, okretanjem u krugu te plesom, pozdravlja vas i daje vam do znanja da je sretan što ste kod kuće!

Pas

Uljez na teritoriju

Snažan lavež psa govori da se u blizini njega pronalazi uljez, bez obzira da li ima dvoje ili četiri nogu. Samo Vam žele reći “Maknite se s mog teritorija (ili travnjaka)”. Nitko se ne želi zezati s vašim psom kada je na svom teritoriju.

Boji se

Kada se pas boji, često ili savije rep ili vam daje lajanjem do znanja da je u strahu. To lajanje se može pretvoriti i u tiho cviljenje, kako bi privukao svu pažnju na sebe te pokazao kako nije u potpunosti zadovoljan i nešto se događa (kao na primjer grmljavina ili možda novogodišnji vatromet).

Osjeća se izostavljeno

Često ljudi zatvaraju psa u sobi ili ga stave u kavez te im nije onda jasno zašto psi tada laju. Psi su društvene životinje i ne cijene kada su izostavljeni ili ograđeni od svojih vlasnika. Ako već imate psa, dopustite mu slobodu i potrudite se da, i kada se osjeća izostavljeno, oraspoložite ga i pokažete mu da ga volite i želite biti s njim.

mali pas

U boli je

Psi ne znaju glumiti kada se radi o boli i kada čujete jako zavijanje, prođite rukom po njegovom tijelu i provjerite da li ga nešto boli. To je zvuk koji ipak ne želite zanemariti jer želite da vaš ljubimac bude zdrav i sretan.

Želi razgovarati s Vama

Psi vole čuti svoj lavež, stoga nekada znaju bez prestanka lajati i lajati, samo kako bi privukli vašu pažnju i kako bi im vi rekli par riječi te bi tako imali neki zajednički razgovor.

Razgovara s drugim psima

Psi po prirodi često odgovaraju na susjedov pseći lavež te ponekad ovo društveno lajanje znači “čujem te, prijatelju..”. No, pripazite, nemojte vikati na svog psa da bude miran tijekom “društvenog” lajanja, jer će on tu viku interpretirati kao da ste se vi tome pridružili.

Nedostajete mu

Neki psi, poput djece, teško doživljavaju razdvajanja od svojih vlasnika. Djeca vrište, psi laju. Anksiozni štenci često postaju destruktivni i rade veliki nered u svojoj sredini. To je jedan od njihovih načina da vas “natjeraju” da se vratite kući odmah. Sigurno ste takav scenarij doživjeli i sa svojim odraslim psom, al to je sve zapravo ljubav. Dobro razmislite prije nego se izderete impulzivno na svog psa, u slučaju da je izgrizao cipelu ili možda jastuk.

Autorica: Azra Terzić
Fotografije: Pixabay