Sjaj blagdana oživio spomenik kulture nulte kategorije

Dvorac u Kerestincu u vrijeme Adventa, zahvaljujući mladim volonterima Udruge 3D, oživio kao u vrijeme svoje najveće slave.

Zahvaljujući marljivom radu volontera Udruge 3D iz Svete Nedelje, nevladine organizacije usmjerene razvoju korisnih i konstruktivnih sadržaja u lokalnim sredinama, ljepotom Adventa kroz brojne sadržaje i aktivnosti kao nikada do sada u posljednjih stotinu godina “odjenuo se” dvorac Kerestinec nedaleko od Zagreba.

advent-u-dvorcu-kerestinec-1

Ovo izrazito zapušteno povijesno zdanje, spomenik kulture nulte kategorije, inače kaštel kojeg je sagradila grofovska obitelj Erdödy, mladi volonteri Udruge 3D iz Svete Nedelje pretvorili su u novo mjesto za njegovanje blagdanske tradicije Božića kontinentalne Hrvatske.

U dvorcu je napravljen, inspiriran hrvatskom blagdanskom tradicijom, najveći adventski vjenčić na ovim prostorima, koji se natječe i za Guinnessovu knjigu rekorda. Tijekom proteklih Adventskih nedjelja u dvorištu dvorca je organiziran i sajam na kojemu su svoje radove izlagala djeca lokalnih vrtića i škola, uz potporu lokalnih obrtnika.

advent-u-dvorcu-kerestinec-2

Proveli smo humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za didaktička pomagala, održali promotivnu prodaju meda i jabuka, bilo je i izvornih hrvatskih proizvoda poput personaliziranih rokovnika. Posjetitelji su uživali u besplatnim fritulama, kolačima, kuhanom vinu i toplom čaju, a najmlađi u nagradnoj igri traženja pšenice oko adventskog vijenca – opisala Sabrina Pejić, članica Udruge 3D, brojne aktivnosti volontera u dvorcu.

Prekrasno dvorište dvorca poslužilo je i za promociju lokalnih glazbenika, pa su svoje umjeće pokazali mladi članovi grupe 168. A sve s ciljem provedbe projekta Udruge 3D za oživljavanje dvorca, koji će i mladim volonterima ove nevladine organizacije dati poticaj da nešto konstruktivno i korisno rade na dobrobit sredine u kojoj žive. Dario Zurovec, idejni začetnik projekta, mladi volonter Udruge 3D, zaljubljenik u povijest, najavljuje kako je ovo samo početak oživljavanja povijesnog zdanja obitelji Erdödy.

advent-u-dvorcu-kerestinec-3

Motivacija mi je to što u njemu vidim potencijal za cijeli kraj i svojevrsni mamac i sidrište za svaku osobu koja dolazi kod nas u Svetu Nedelju. Kerestinec je na granici između Zagreba i Svete Nedelje. A osim toga u njemu su mi se zaljubili pradjed i prabaka, na koncu vrlo nesretna ljubav i imam izrazitu emotivnu vezu s tim dvorcem i događajima u njemu. Ovim projektom, kao i svim nadolazećim koje ćemo brzo početi provoditi, želimo skrenuti pozornost lokalnog kraja i cijele Hrvatske za dvorac na rubu Zagreba u prilično lošem stanju – kazao je Dario Zurovec, idejni pokretač ovog projekta.

U realizaciji adventskog projekta u dvorcu sudjelovalo je dvadesetak volontera Udruge 3 u cilju njegove revitalizacije. Nakon odlično posjećene manifestacije Advent u dvorcu koji je završio danas, volonteri spremaju cijeli niz aktivnosti već od siječnja 2016. godine sa željom pokazati kako mladi ljudi mogu biti aktivni i kreativni inicijatori života u lokalnim sredinama.

Uz dopuštenje: Udruga 3D