Zlatno pravilo roditeljstva

“Ponašajte se prema drugima onako kako bi željeli da se drugi ponašaju prema vama.”

Zlatno pravilo dokazuje svoju iznimnu vrijednost kao moralna smjernica još od davnina. Grčki i židovski mislioci, razni učitelji etike, svi su učili o ovom pravilu, koje je nazvano “zlatnim” kako bi se naglasila izrazita važnost kao najvažnijeg životnog pravila. Koje je bolje učenje od ovoga koje možemo koristiti u svakodnevnom odgoju i podizanju djece? Varijacija Zlatnog pravila za roditelje mogla bi biti: “Postupaj prema djetetu onako kako bi želio da se postupa prema tebi u istoj situaciji”.

Ponekad je poučno usporediti ovo Zlatno pravilo roditeljstva nekolicini uobičajeno korištenih metoda discipliniranja, stavljajući slučajeve u perspektivu dvije odrasle osobe – supružnika i u poziciju djeteta koje biva disciplinirano na nekoliko različitih načina.

Fizičko kažnjavanje

Supruga slučajno prolije kavu na suprugovu jaknu. On je udari.

Hoće li supruga u budućnosti biti pažljivija prema njegovim stvarima? Ili će ga prijaviti za bračno nasilje?

Isključivanje (time-out)

Suprug raspravlja nešto s prijateljem koji im je došao u posjet. Supruga ga jasno opominje: “Nije u redu raspravljati s prijateljem! Neću to trpjeti! Izvoli odi u sobu i sjedi tamo pola sata!”

Hoće li suprug nakon toga manje raspravljati? Hoće li ga neugodnost i omalovažavajuća situacija naučiti ponašanju? Hoće li se osjećati voljan ispričati se prijatelju?

Posljedice

Supruga vozi automobil, ali je zaboravila napuniti benzin i ostaje bez benzina na sred ceste. Telefonira suprugu i zamoli ga da se pobrine da joj donese nešto benzina do auta. On odbija i objašnjava joj kako ona jednostavno mora naučiti biti odgovornija jer se sama svojim postupcima dovela u tu situaciju

Sljedeći put kad joj rezervoar bude na minimumu, hoće li supruga imati vremena napuniti ga ili će biti zaokupljena razmišljanjima o razvodu da bi razmišljala o manje bitnim stvarima kao što je održavanje automobila?

Brojanje

Supruga podsjeća supruga, koji čita novine nakon objeda, da je danas njegov red za sređivanje suđa. On promrmlja, “A-haaaaaaaa” i nastavi čitati. Supruga ponavlja jasno i odlučno, “Moraš srediti suđe odmah! 10-9-8-7….”

Hoće li suprug surađivati sa suprugom? Ili će zaključiti kako se oženio lunatikom? Hoće li se osjećati voljeno?

Sve ove metode discipliniranja izgledaju smiješne kada ih se promatra iz ove perspektive. Ali razlog tome je što je naše društvo u jednom trenutku zaključilo kako djeca i odrasli reagiraju na različitim principima ponašanja. Ovo je vrlo štetna greška. Istina je da djeca, kao i odrasli, najradije surađuju s osobama koje se prema njima odnose ljubazno, s poštovanjem, razumijevanjem i uvažavanjem. Jedina “metoda” koja ima smisla u međuljudskim odnosima – bilo s djetetom ili odraslom osobom je – bezuvjetna ljubav.

U našem društvu, konstanto postavljamo krivo pitanje. Pitamo, “Koji je skup pravila učinkovit za djecu, a koji za odrasle?” Realnost je, srećom, puno jednostavnija: sva se ljudska bića ponašaju onako kako se drugi ponašaju prema njima. Bez obzira na dob.

Roditelji koji žele pomoći svojoj djeci da odrastu u odgovorne i osobe pune ljubavi, ne moraju ići dalje od toga da upamte Zlatno pravilo roditeljstva:
“Postupaj prema djetetu onako kako bi želio da se postupa prema tebi u istoj situaciji”.
Jednostavno je, izravno i učinkovito. I ne trebamo trošiti vrijeme kako bi utvrdili nečiju dob da bi prilagodili ponašanje osobi. Jedno pravilo vrijedi za sve uzraste.

Izvor: Centar za socijalnu skrb Varaždin