Disciplina kod djece nije tako težak zadatak

Kao roditelji imate dužnost naučiti vaše dijete razlikovati prihvatljivo od neprihvatljivog ponašanja.

Postići da se vaše dijete ponaša onako kako biste htjeli nije toliko teško kao što mislite. S obzirom da svako učenje zahtijeva određeno vrijeme, pogotovo kad se radi o maloj djeci, može se dogoditi da prođe nekoliko tjedana rada na ponašanju prije nego primjetite promjenu.
Ipak, ako rezultate svojih nastojanja i napora ne zapazite odmah, pokušajte ne ljutiti se.

Disciplina nasuprot kazni

Mnogi roditelji misle da su discipliniranje i kažnjavanje ista stvar.

Ali, tu postoji bitna razlika.
Discipliniranje uključuje sustav učenja koji se temelji na dobrom međusobnom odnosu, pohvalama i uputama djetetu kako da kontrolira svoje ponašanje.

Kažnjavanje nosi negativni predznak, ono je neugodna posljedica nečega što je dijete napravilo ili je propustilo napraviti.

Kažnjavanje bi trebalo biti samo mali dio discipliniranja. Uspješno discipliniranje trebalo bi biti prisutno čitavo vrijeme, a ne samo kad se dijete ponaša loše.

Djeca će prije promijeniti svoje ponašanje ako se osjećaju vrijedno i ohrabreno, nego ako se osjećaju posramljeno i poniženo.
Kada djeca misle dobro o sebi i cijene odnos koji imaju sa roditeljima, lakše će slušati i učiti.

Kako izbjeći nevolje

Pokušajte izbjeći borbu za moći kad god je to moguće. Umjesto toga, usmjerite se na aspekte koji su vam zaista važni.

Savjeti

> Ponudite izbor kad god je to moguće. Davanjem izbora, možete postaviti granice, a još uvijek pružiti djetetu mogućnost za samostalni izbor.
Npr.”Želiš li podignuti svoje igračke sam ili želiš da ti ja pomognem?”

> Dobro ponašanje pretvorite u igru. Veća je vjerojatnost da vaše dijete nešto napravi ukoliko to učinite zabavnim. Npr.”Idemo se utrkivati-da vidimo tko će prije obući majicu?”

> Planirajte unaprijed. Ukoliko znate da određene okolnosti, kao na primjer odlazak u trgovinu, uvijek dovode do problema, unaprijed razgovarajte s djetetom o tome koje je ponašanje prihvatljivo i do kakvih će posljedica dovesti neprihvatljivo ponašanje.
Pokušajte isplanirati odlazak u trgovinu u vrijeme kada je vaše dijete odmorno i nahranjeno i ponesite sa sobom neku knjigu ili igračku s kojom ga možete zabaviti ukoliko mu postane dosadno.

> Hvalite dobro ponašanje. Svaki put kad se vaše dijete ponaša u skladu s pravilima, pohvalite i potaknite takvo ponašanje. Nije potreban nikakav sistem nagrada.

Budite primjer

Vrlo je važno djetetu pričati kako se treba ponašati, ali je još važnije to mu i pokazati. Gledajući vlastite roditelje kako se ponašaju prema drugim odraslim osobama, djeca puno uče o temperamentu i samokontroli.

Ako vide da se odrasli ponašaju korektno jedni prema drugima, naučit će da se tako ponaša prema ljudima. To je način na koji djeca uče ponašati se s poštovanjem.

Čak i kad se čini da su vrijednosti i ponašanje vaše djece na ispravnom putu, oni će vas i dalje iskušavati jer je to dio procesa odrastanja.

Djeca neprestano uče do kuda sežu njihove granice i roditelji su im potrebni u razumijevanju tih granica. Čineći to, roditelji pomažu djeci da se osjećaju sposobnima i voljenima, da nauče razlikovati dobro od lošeg, te im pomažu da razviju dobro ponašanje i pozitivan pristup životu.

Zašto fizičko kažnjavanje nije najbolji izbor

Iako je većina ljudi bila fizički kažnjavana u djetinjstvu, ta metoda ima značajne nedostatke.

> iako naizgled postiže cilj, kod promjene ponašanja djelotvorniji su drugi oblici discipliniranja

> fizičko kažnjavanje povećava ljutnju i agresivnost, umjesto da uči odgovornosti. Ono također uči djecu da je udaranje opravdano i da je dobar način rješavanja konflikata.

> pošto mnogi roditelji ne žele fizički kažnjavati djecu, a ipak to ponekad čine, posljedica je da su manje dosljedni.

> fizičko kažnjavanje čini druge odgojne metode manje efikasnima, poput metoda koje se koriste u vrtići ili školi. S vremenom čak i fizička kazna gubi na težini.

> fizičko kažnjavanje može dovesti do fizičkog sukoba, a čak i eskalirati do točke u kojoj dijete može biti povrijeđeno.

> djeca koju fizički kažnjavaju su češće depresivna, češće koriste alkohol, ispoljavaju više ljutnje, kasnije udaraju svoju djecu, češće odobravaju fizičko nasilje između supružnika, i kao odrasli se češće bave kriminalnim i nasilnim radnjama.

Izvor: Centar za socijalnu skrb Varaždin