Desetljeće ljubavi prema začinima

Izvrstan jelovnik s prstohvatom Harissinih začina osmislio je chef Marin Medak, a cjelokupni doživljaj upotpunio je dekor Rougemarinove terase inspiriran Halloweenom.

harissa-proslava-8

Zbog njih su se vodili ratovi i ”padale glave”, cijena im je nerijetko premašivala onu zlata ili dijamanata. Stari su koliko i samo čovječanstvo, a brojnim su moreplovcima i istraživačima bili motivacija za duga i daleka putovanja i otkrića. Naravno, riječ je o začinima koji, ako se znate poigrati s njima, jednostavna jela pretvaraju u pravi gourmet doživljaj.

harissa-proslava-5

Svjesni toga, ali da i u Hrvatskoj ne postoji specijalizirana trgovina začinima iz dalekih, egzotičnih zemalja, životni suputnici Ana-Marija Petrić i Matija Paskaš, otvorili su 2012. prvu trgovinu začinima Harissa, koja je, kako sami kažu, rezultat ljubavi prema vrhunskoj hrani, užitku kuhanja i okupljanjima oko stola.

harissa-proslava-6

Svoju desetu godinu postojanja Harissa je upriličila velikom proslavom u restoranu Rougmarine, gdje su se okupili svi ljubitelji i oni koji prate Harissin rad, uz fenomenalni jelovnik koji je sa svojim timom kreirao chef Marin Medak, naravno uz prstohvat Harissinih začina.

harissa-proslava-7

Tako su gosti uživali u čak deset sljedova jela, u koja su savršeno implementirani Harissini začini. Pileći ražnjići sa Sumrak začinom na riži obojanoj Annato začinskim uljem, Cacio e pepe pasta s paprom Tellycherry TGSEB, ražnjić od kozica mariniran sa šafranom i majonezom s kozica začinskom mješavinom, juha od bundeve s kokosovim mlijekom i Madras Curryjem, kesten pire sa začinom Tonka, kuhanom kruškom s ružmarinom i tostiranim komoračem – samo su neke od delikatesa posluženih na Harissinoj proslavi.

sandra-roncevic

Gosti su također imali priliku isprobati i koktele u koje su dodani jedni od najpopularnijih čajeva iz Harissine ponude. Izuzev izvrsne hrane, dobre glazbe i veselog raspoloženja, svoj pečat dao je i fenomenalno osmišljen dekor Rougemarinove terase, za koji se pobrinuo kreativni Studio Eventastic.

harissa-proslava-1

Kako je kraj listopada rezerviran za Halloween, Harissa je odlučila da upravo Noć vještica bude inspiracija za dekor. Pregršt bundeva, svijeća, spooky detalja, improvizirane paučine, ali i magla koja se spustila te večeri učinili su atmosferu kao iz romana Edgara Allana Poea.

harissa-proslava-2

Jubilarnu proslavu nisu propustili gastro znalci Željka Klemenčić, Rene Bakalović, Petra Jelenić, Sandra Rončević, Mile Butorac, Matea Krvarić, Darko Kontin, Lorena Otavijević, glumac Petar Ćiritović, Iva Duduković i mnogi drugi.

harissa-proslava-3

Harissa je moderan bazar začina, a kada se uputite u neku od njihovih trgovina bit ćete opijeni intenzivnim mirisima začina i čajeva za koje niste ni znali da postoje. Živopisne i šarolike trgovine nude više od 300 začina i 150 čajeva, jedinstvene za svakog kuhara – od profesionalaca pa do amaterskih zaljubljenika u fine i nove okuse.

harissa-proslava-4

Ovo mirisno carstvo možete pronaći na sljedećim lokacijama u Zagrebu: Masarykova 3, Jankomir 33, Šubićeva 64, Vice Vukova 6. Harrisa trgovine možete pronaći i u Splitu, u Matošića ulici 6 i Vukovarskoj ulici 207 te u Rijeci na adresi Riva.

Uz dopuštenje: PR365 (sve fotografije)