Djeca su od klaunova dobila sve ono što ne dobivaju iz vanjskog svijeta

CRVENI NOSOVI posebnim programom Cirkus pacijentus, proteklog su tjedna osnažili i potaknuli samopouzdanje djeci na dugotrajnom liječenju u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež Zagreb – Kukuljevićeva.

crveni-nosovi-klaunovi-doktori-1

Danas, na Međunarodni dan djeteta, CRVENI NOSOVI podsjećaju da je osmijeh djeteta koje se suočava s bolešću i krizama od neprocjenjive vrijednosti. Tijekom pet dana trajanja programa Cirkus Pacijentus, klaunovidoktori s djecom su uvježbavali cirkuske vještine, učili trikove, međusobno se bodrili i zajedno se smijali.

Uzbuđenje koje se gradilo na radionicama kulminiralo je petog dana kada je u glavnu dvoranu Kukuljevićeve bolnice postavljen cirkuski šator. Djeca su postala glavne zvijezde završne predstave na kojoj su svojim obiteljima, liječnicima i medicinskim sestrama te svojim prijateljima u bolnici, pokazala novootkrivene talente i vještine koje su prethodnih dana marljivo uvježbavala.

Voditeljica Bolničkog odjela Kukuljevićeve dr. Wendy Matoz, specijalist psihijatrije, subspecijalist biologijske psihijatrije opisala je utjecaj CRVENIH NOSOVA na djecu: „Klaunovidoktori u našu bolnicu unose puno radosti i smijeha, a djeca se osjećaju prihvaćenom i voljenom. Sudjelovanjem u programu Cirkus pacijentus, dobivaju i osjećaj postignuća, koji je za njih jako važan.

crveni-nosovi-klaunovi-doktori-2

Zapravo, tijekom proteklog tjedna, djeca su od klaunovadoktora dobila sve ono što ne dobivaju iz vanjskog svijeta, a što im je izuzetno potrebno za oporavak. Podrška CRVENIH NOSOVA ogroman je benefit i izvrsna nadgradnja medicinskoj pomoći i liječenju koju djeca dobivaju od nas. Jedva čekamo da nam opet dođu!“, poručila je dr. Wendy Matoz.

Cirkus pacijentus program je koji se kontinuirano razvija i prilagođava potrebama djece koja u njemu sudjeluju, ističu iz CRVENIH NOSOVA: „Naš cilj nije samo dati priliku djeci da se izraze, već i podršku koja im je potrebna da to učine. Izuzetno smo ponosni što smo djeci na liječenju u Kukuljevićevoj bolnici omogućili da iza vrata cirkuskog šatora ostave svoje probleme, nesigurnosti i osjećaj nemoći, te pred publiku izađu kao samopouzdana i snažna djeca.

crveni-nosovi-klaunovi-doktori-3

Volja koju su pokazali na pozornici bila je veća od svake prepreke. Vjerujemo da će osjećaj postignuća i snagu koju su osjetili tijekom izvedbe, nositi sa sobom na putu prema oporavku.“, poručili su iz CRVENIH NOSOVA.

Deklaracija o pravima djeteta kaže: „Čovječanstvo duguje djetetu sve najbolje što može dati!“. Klaunovidoktori već 13 godina unose igru i radost na mjesta na kojima im se najmanje nadamo, jer baš tamo su najpotrebniji. S time na umu, CRVENI NOSOVI nastavljaju osluškivati potrebe najranjivijih i razvijati posebne programe kako bi na njih odgovorili.

Postanite i vi dio crvenonosne priče. Donirajte i donesite osmijeh onima kojima je najpotrebniji: https://www.crveninosovi.hr/#donate

Uz dopuštenje: Crveni nosovi (sve fotografije)