Djeca testirala sadržaj Međimurja i destinaciji dodijelili čistu peticu!

Što na putovanjima očekuju mališani, a što odrasli? Kako pojedine objekte, doživljaje i muzeje vide djeca, a kako njihovi roditelji?

djeca-posjeta-medimurje-1

Postoje li mjesta koja se s pravom mogu nazvati ‘obiteljskim destinacijama’? Na ova i mnoga druga pitanja odgovor daje Međimurje koje se uz činjenicu da je najzelenija destinacija u Hrvatskoj, jedinstveni Eko muzej, vinska regija, destinacija s 888 kilometara biciklističkih staza i 115 pješačkih, može nazvati i obiteljskom destinacijom.

djeca-posjeta-medimurje-12

U to se uvjerila grupa djece u dobi do 14 godina koji su testirali destinaciju, isprobali prekrasne sadržaje namijenjene suvremenim obiteljima, i na kraju destinaciji dodijelili čistu peticu! Evo što ih je sve oduševilo i zbog čega će se ponovo vratiti u Međimurje!

djeca-posjeta-medimurje-2

Kao i svakog vikenda, tako i ovog obiteljskog vikenda potrebno je odrediti bazu! Mjesto na kojem će se ugodno osjećati, ali i koje će biti u blizini svih atrakcija. Terme Sv.Martin s dugom tradicijom ali i oznakom prvog healthness resorta u Hrvatskoj odličan su izbor.

djeca-posjeta-medimurje-11

Nude odlično dizajnirane smještajne jedinice za obitelji- prostrane sobe i apartmane koji su smješteni u kućicama nedaleko bazena. Krenete li na vikend s prijateljima koji imaju djecu u dobi vaše djece balkoni i prostor ispred apartmana vrlo brzo će postati igraonice.

djeca-posjeta-medimurje-3

No, igru i zabavu u ovim termama djeca mogu očekivati ‘na svakom koraku’. Postoji igraonica u samom hotelu s tematskim partijima svakog vikenda, animacijski program Martija i Martine koji ujutro provjeravaju papaju li sva djeca svoj doručak, a onda i zabavljaju li se n bazenima. Kad je o vodenim zabavama riječ, terme nude unutrašnji bazenski kompleks prilagođen svima (uz nezaobilazno noćno vikend kupanje), a odnedavno nude family wellness u odlično koncipiranom kompleksu sauna i polu zatvorenog bazena.

djeca-posjeta-medimurje-13

Za vrijeme boravka u Termama Sv.Martin i mali i veliki imaju mogućnost odlaska na dva prekrasna izleta. Na recepciji hotela saznajte kad polazi vlak na farmu jelena Perhoč i kružni đir do Mlina na Muri. I jedna i druga destinacija nude odličnu zabavu za sve pa kad se mališani vrate u hotel neka vas ne iznenadi što će se teško moći odlučiti gdje ste se bolje proveli.

djeca-posjeta-medimurje-4

Na farmi je potrebno dozvati jelene i motivirati ih klipovima kukuruza da izađu iz šume i dođu do ograde. Bez brige, kukuruz vas čeka na ulasku u restoran i domaćini vam ga rado daju. Na Mlinu na Muri kako i samo ime kaže u fokusu je stari mlin koji i danas može samljeti kukuruz i druge žitarice.

On je uvertira u zabavu koja slijedi. Na ovom se mjestu možete provozati skelom preko Mure ali i ući u mini, interaktivan muzej koji priča priču o tradiciji i životu mlinara. Na kraju i mali i veliki trebaju proći kroz labirint do klupice zaljubljenih. Za izlet je potrebno izdvojiti tri sata, a povratak je uvijek pred sam hotel.

djeca-posjeta-medimurje-5

Što se još može vidjeti nedaleko Termi Sv.Martin?
Budući da destinacija skriva pregršt sadržaja, teško se fokusirati samo na ono namijenjeno obiteljima. No, kad ste s djecom na putu, ona najčešće diktiraju tempo i traže odgovore na svoju znatiželju i brojna pitanja. Ima li u Međimurju mjesto gdje se gleda mini predstava? Postoji li mjesto gdje se jedu pre fini pohanci? Može li se negdje voziti quad ili jahati konja?

djeca-posjeta-medimurje-9

Gotovo da nema dječjeg pitanja na kojeg ova destinacija ne nudi odgovor. Uz Centar za posjetitelje Ekomuzeja Međimurja, Matulov grunt i Med dvemi vodami, tri muzeja koji će djeci zaokupiti pažnju u potpunosti, nedaleko termi Sv.Martin pronaći ćete još atrakcija. Jedna od njih je i Bajkovita šuma, najposebnija šuma Međimurja – tematski park s poučnim stazama, s tetom pričalicom koja priča priče o mitološkim bićima Međimurja.

djeca-posjeta-medimurje-6

U ovoj se šumi djeca susreću vile i patuljke, čak i babarogu, a nakon što čuju priču tabletima kreću u dodatno istraživanje. Znanje je važan segment odrastanja pa na ovom mjestu djeca puno uče o ekologiji i suživotu s prirodom. Znanje se i ocjenjuje VR atrakcijom, a na kraju dobivaju i pohvalnice. Kad je Bajkovita šuma u potpunosti otkrivena na ovom mjestu se poslužuje Međimurski obed s trgancima u vrhnju i, kako su djeca ocijenila, najfinijim pohancima na svijetu.

djeca-posjeta-medimurje-10

O tradiciji, suživotu čovjeka i prirode, ali i načinu kako prevladati svaku prepreku uči se nedaleko Bajkovite šume na PG Geler. Riječ je o jedinstvenom adrenalinskom parku gdje PR znači pomakni granice. I stvarno se tu pomiču. Klinci vas ovdje lako nagovore da zajedno prođete drveni poligon s preprekama, da sjednete na najposebniju ljuljačku u Međimurju, prevladate strah i riješite se stresa, da s njima zamijesite tradicionalni međimurski sir turoš.

djeca-posjeta-medimurje-7

Ivanka i Marijan Horvat supružnici i vlasnici ovog imanja ponudit će vam adrenalinske sadržaje, sport i rekreaciju te eco friendly smještaj, a u određenom dijelu godine i mali i veliki susresti će se s konjima koji žive na ovom imanju.

Red zabave, red kupanja u termaliji ove destinacije, red učenja, red smijeha i vikend brzo proleti. Kako se na najbolji način pozdraviti s Međimurjem? Mališani su saznali penjući se na najvišu točku ove destinacije na Mađerkin breg. Riječ je o vidikovcu s jedinstvenim orguljama ‘na vjetar’ s kojeg puca pogled na čak pet država (Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Slovačku i Hrvatsku) i gdje se prilikom uspinjanja čuje prekrasna međimurska popevka.

djeca-posjeta-medimurje-8

“Bilo je divno, doći ćemo opet!” – rekli su Mai, Vita, Ema, Greta, Veronika, Magdalena, Ema i Vigo nakon 48 sati intenzivnog testiranja destinacije nazdravljajući prirodnim sokom od domaćih jabuka OPG Hažić koji je, eto još jedne zanimljivosti, u prvim trenucima boravka u Međimurju proglašen službenim pićem obiteljskog vikenda!

Tekst: Alma Premerl Zoko
Foto: Nikola Zoko