Dječak i čaplja remenk djelo animacije: sjajan crtani za djecu

Oscarom ovjenčan “Dječak i čaplja” djelo je najvećeg redatelja animiranih filmova današnjice – Hayao Miyazakija.

Ovaj animirani film je poseban po tome da je stvaran 8 godina, ručno crtanom animacijom na papiru, potpomognutom digitalnim alatima. Savršeno za inspiraciju likovno talentiranoj djeci.

“Dječak i čaplja” nije poput Miyazakijevog dječjeg klasika “Totoro”, već je prije na tragu Oscarovca “Princeza Mononoke” s težim temama i krvavijim prizorima. No obiluje slatkim bićima (Waraware!) i humorističkim situacijama po kojima su redatelj i studio Ghibli poznati.

Spoj je fantazije i drame u kojoj adolescent Mahito mora prihvatiti smrt majke napuštanjem ratne stvarnosti i ulaženjem u čudesni svijet koji će oblikovati njega i poslijeratni svijet u kojem će odrastati. Film je višeslojno djelo koje poput dojmljivog sna potiče na razmišljanje i kao takav idealan je za adolescente koji se trebaju nositi s novim emocijama, odgovornošću i uspostaviti svoje “ja” u svijetu odraslih. Film se prikazuje na izvornom japanskom jeziku s hrvatskim podnaslovima.

Za djecu: 12+.
Za roditelje: Odrasli mogu uživati u višeslojnim temama koje djeca ne mogu shvatiti, te predivnoj ručno crtanoj animaciji. Ništa slično ne postoji osim u opusu ovog legendarnog redatelja čija mašta nema granice niti u 83. godini života.
Nasilje: Prizor bullyinga u školi koji rezultira time da Mahito samozljeđuje sebe lupajući kamenom u glavu (uz dosta krvi) nebi li potakao pozornost prezaposlenom ocu i izbjegao školu.
Zastrašujući prizori: Navedeno samoozljeđivanje, groteskna transformacija čaplje, umiranje spaljenog pelikana, krvavo tranširanje golemog morskog bića, a đinovske papige u nekoliko navrata žele pojesti Mahita.
Riječnik: Primjeren je djeci.
Seks: Nema nikakvih prizora niti aluzija seksualne prirode.
Tempo: Normalan.

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove