Kazališna premijera u Klasa iznad u Centru za kulturu Trešnjevka

Empiria teatar otvara sezonu eksplozivnom predstavom o vršnjačkom nasilju i tabu temama namijenjenu tinejdžerima.

Umjetnička organizacija Empiria teatar otvara svoju novu kazališnu sezonu premijerom Klase iznad, eksplozivne i društveno angažirane predstave za mladu publiku, nastavljajući svoju tematsku okupaciju tabu temama koje se tiču, u ovome slučaju, izazova osjetljive adolescentske dobi, bullyinga i utjecaja pop-kulture na izgradnju mladenačkih identiteta.

klasa-iznad-predstava-1

I u ovome projektu, Empiria teatar okuplja tim mladih perspektivnih umjetnika i umjetnica, okupljenih oko jedne zajedničke misije – autentičnim scenskim jezikom progovoriti o gorućem problemu nasilja u konzumeristički orijentiranom svijetu mladih.

Nastala prema istoimenoj drami Dore Golub namijenjenoj tinejdžerskoj publici, predstava Klasa iznad razvila se iz tematike klasnog sukoba između djevojčica, fokusirajući obradu problema vršnjačkog nasilja na jednu njegovu podvrstu – onu izazvanu razlikama između djece s obzirom na imovinski status.

klasa-iznad-predstava-2

U režiji jednog od najboljih redatelja mlađe generacije, višestruko nagrađivanog Vanje Jovanovića, adaptacija izvornog teksta iz 2018. pokazuje transformaciju likova i gradaciju njihovog neprijateljstva od djetinjstva do kasne adolescencije, postavivši ih u kazališno okruženje boksačkog ringa zasnovanog na verbalnim uvredama.

Satiričnim pristupom materijalu Jovanović uspostavlja direktnu komunikaciju izvođača s mladim gledateljima, interaktivnim metodama ih uključujući u radnju predstave kao (buduće) političke subjekte, uz zavodljivu ironizaciju pop-kulturnih fenomena poput trap glazbe, čija se poetika i estetika u velikoj mjeri baziraju upravo na fetišizaciji novca.

klasa-iznad-predstava-3

Adaptaciju teksta potpisuju Vanja Jovanović i Dora Golub, glazbu Linda Uran, kostimografiju Ana Trišler, a glume Zdenka Šustić, Tea Harčević i Karlo Bernik. Producentice predstave su Iva Srnec Hamer i Dina Vukelić, dok je asistentica produkcije Klara Vlahovski.

Premijera predstave Klasa iznad održat će se 26. listopada u 19:30 u Centru za kulturu Trešnjevka (Park Stara Trešnjevka 1), a ulaznice se mogu kupiti na ulaznice.hr i blagajni Centra za kulturu Trešnjevka.
Sljedeće su izvedbe Klase iznad planirane na Sceni Ribnjak (Park Ribnjak 1) u okviru Centra mladih Ribnjak, čijim je Empiria teatar rezidentom drugu godinu zaredom.

klasa-iznad-predstava

Ulaznice će se moći kupiti na mojekarte.hr i na blagajni Scene Ribnjak. Rezervacija je moguća putem maila empiria.teatar@gmail.com.

Rad Empiria teatra podržala je Zaklada Kulturna nova. Projekt Klasa iznad sufinanciran je sredstvima Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH.

Uz dopuštenje: EMPIRIA TEATAR (sve fotografije)