Putovanje kroz Spider-svijet – recenzija za roditelje

Animirani “Spider-Man: Putovanje kroz Spider-svijet” očaravajuća je mješavina dirljive drame, moćne akcije i fantastične animacije koji osvajaju već pri prvim minutama gledanja.

U ovom nastavku Spider-Gwen odvlači mladog brooklynskog Spider-Mana Milesa Moralesa u kaleidoskopski multiverzum čije postojanje štiti tim Spider-ljudi. Uz balansiranje superherojskih i školskih obveze, Miles se mora suočiti i s izazovima odrastanja, odgovornosti, pripadnosti i ljubavi – temama koje očekuju nešto stariju djecu.

Radnja djeci mlađoj od 10 godina može biti zbunjujuća i film kaotičan, plus ima dosta dužih njima dosadnih dijaloških scena ispresjecanim preintenzivnom akcijom. Film sadrži ženske likove i pripadnike nacionalnih manjina za glavne likove, koji nisu tu radi političke korektnosti, već su dobro razrađeni i smisleni.

Dosad neviđeni “stripizirani” animacijski stil filma može biti podstrek za razvijanje kreativnosti u djece, baš kao i pozadina nastajanja filma. Naime, scenu iz Lego univerzuma animirao je 14-godišnji dječak, a posao je dobio zbog trailera u Lego stilu na Twitteru, kojim su redatelji bili oduševljeni.

Film se prikazuje na engleskom jeziku i sinkroniziran na hrvatski, te u multiosjetilnom 4DX formatu koji je preagresivan za djecu.

Za djecu: 10+.
Za roditelje: Iako je film snkroniziran, film je zapravo namijenjen odraslima (pogotovo roditeljima). Dovoljno je pročitati svjetske recenzije kritičara i gledatelja da se vidi kako se radi o pravom remekdjelu koje je oduševilo publiku. Ipak je “Spider-Man: Novi svijet” prije 5 godina dobio najveće priznanje – nagradu Oscar za najbolji animirani film.
Nasilje: Nasilje je stripovski sterilizirano i svodi se na borbe i eksplozije.
Zastrašujući prizori: Nema zastrašujućih prizora, osim kratkog prisjećanja na ubojstva Milesovog ujaka iz prijašnjeg filma.
Rječnik: Povremene blage uvrede.
Seks: Glavni negativac je cijelo vrijeme gol, a kako nema ljudsku kožu niti organe (sačinjen je od crnih rupa), tako nema niti vidljivo spolovilo. Jedina seksualna aluzija svodi se na igru riječ s njegovim rupama, što djeca vjerojatno neće shvatiti.
Tempo: Film traje preko 2 sata, ima vrlo intenzivne akcijske scene i agresivnog je tempa, pa nije pogodan za plahu djecu i djecu dobi manje od 10 godina.

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Uz dopuštenje: Najsretnija beba