Sve o studiranju i studentskoj mobilnosti u SAD

U razdoblju od 15. do 19. studenoga svi zainteresirani imat će mogućnost saznati više o studentskoj mobilnosti i studiranju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) i ove godine, u suradnji s Veleposlanstvom SAD-a, organizira niz aktivnosti radi obilježavanja Tjedna međunarodnog obrazovanja, koji se već 22 godine obilježava u cijelom svijetu.

Ova inicijativa pokrenuta je kako bi se istaknula važnost i prednosti akademske mobilnosti i internacionalizacije obrazovanja.

Stoga je IRO – jedini ovlašteni EducationUSA centar u Hrvatskoj – ove godine osmislio bogat program virtualnih događanja i aktivnosti kroz koje će svi zainteresirani saznati više o tome kako do studija u SAD-u, kakav je studentski život u toj zemlji i koje su njegove prednosti, sve to iz prve ruke – od predstavnika američkih sveučilišta te sadašnjih i bivših studenata američkih sveučilišta.

tjedan-medunarodnog-obrazovanja-21-1

SAD – atraktivna obrazovna destinacija za hrvatske studente

SAD već godinama visoko kotira među studentima koji se odlučuju za studij u inozemstvu te je redovito u prvih deset zemalja za koje se odlučuju hrvatski studenti.

Ako se uzme činjenica da ta zemlja ima čak preko 4000 akreditiranih visokih učilišta koja nude vrhunske programe čije su diplome danas izrazito tražene na tržištu rada, ne čudi podatak da se za tu obrazovnu destinaciju svake godine odlučuje preko milijun stranih studenata.

Prema izvješću Open Doors Instituta za međunarodno obrazovanje (IIE), u akademskoj godini 2019./2020., kao i prethodnih godina, najtraženiji studijski programi na američkim sveučilištima bili su programi iz područja inženjerstva, poduzetništva i poslovnog upravljanja, ali i matematike i računarstva, a po broju međunarodnih studenata prednjačile su Kalifornija, New York i Teksas.

Zanimljiv besplatan program ovogodišnjeg Tjedna međunarodnog obrazovanja

Uzimajući u obzir trendove među studentima koji odlaze na studij u inozemstvo i njihova područja interesa, IRO je za Tjedan međunarodnog obrazovanja osmislio zanimljiv i bogat program virtualnih događanja i aktivnosti kako bi svim zainteresiranima dao što više korisnih informacija potrebnih za odluku o odlasku na studij u inozemstvo.

tjedan-medunarodnog-obrazovanja-21-2

Stoga se u ponedjeljak, 15. studenoga, u 18:30 sati Tjedan otvara Zoom webinarom o izradi financijskog plana za studij u SAD-u, na kojem će EducationUSA predstavnica sudionicima predstaviti sve troškove koje treba uzeti u obzir pri planiranju te načine na koje te troškove pokriti.

Također 15. studenog, od 19 sati sudionici imat će priliku doznati sve o iskustvu studiranja u Americi od hrvatskih studentica koje trenutačno ondje studiraju te dvije bivše američke studentice koje trenutačno borave u Hrvatskoj na Fulbright stipendiji kao English Teaching Assistants na sveučilištima u Zadru i Osijeku.

U utorak, 16. studenoga 2021., u 18:30 sati svi zainteresirani moći će poslušati Zoom webinar o STEM studijima u SAD-u, koji će održati predstavnici čak tri američka sveučilišta: Augustana University, University of Iowa i University of Missouri.

Tijekom Tjedna međunarodnog obrazovanja na društvenim mrežama EducationUSA centra pratitelji će moći saznati više o prednostima studentske mobilnosti i pogledati snimku webinara s voditeljicom podružnice za SAD iz Udruge hrvatskih studenata u inozemstvu o tome što očekivati od studentskog života u SAD-u.

Također se može saznati sve o programu Optional Practical Training (OPT), u okviru kojega diplomanti s američkih visokih učilišta mogu ostati raditi u SAD-u do godine ili dvije dana, ovisno o studijskom programu koji su završili.

Kako sudjelovati u virtualnim događanjima?

Sudjelovanje na događanjima je besplatno i nije potrebna prethodna registracija.
Svi zainteresirani mogu sudjelovati na događanjima klikom na poveznicu navedenu uz svako događanje na sljedećoj stranici: TJEDAN MEĐUNARODNOG OBRAZOVANJA
Ondje se nalazi i detaljan raspored i satnica programa.

Više informacija dostupno je i na Facebook stranici i Instagram profilu EducationUSA centra u Hrvatskoj.

Uz dopuštenje: Institut za razvoj obrazovanja (sve fotografije)