Vidjeli ste galeba Marka?

Vidjeli ste velikog galeba s kapom na glavi i avijatičarskim naočalama?

Onog prirodoljupca koji redovito obilazi prirodu. Zove se Marko – galeb Marko. Obožava sve zeleno-plave pejzaže no najdraži su mu ipak naši nacionalni parkovi i parkovi prirode. Obožava ih. Bio je na Kornatima, Krki, Telašćici… nedavno i u Lonjskom polju i Medvednici.

galeb-marko-slikovnica-1

Ovih dana planira i do Samoborskog gorja, a možda i do Maksimira. Zna Marko da Maksimir nije ni nacionalni park ni park prirode no čuo je da je tamo priroda veličanstvena i u to se želi uvjeriti.

Osim prirode, Marko obožava vrtiće, škole, knjižnice i knjižare. Često ih posjećuje, druži se s djecom i s njima fotografira. Jer tko ne bi htio fotku s najvećim i najsimpatičnijim galebom Markom.

Netko ga je možda primijetio jedne jesenske subote na zagrebačkoj špici? Zapeo je za objektive brojnih fotografa i razveselio čitatelje dnevnih portala. Ne, nije se šepurio kako će neki misliti već odlazio u omiljenu knjižaru na druženje s klincima.

galeb-marko-slikovnica-2

Tko je galeb Marko?

Galeb Marko je običan galeb koji besciljno luta naokolo ili je možda poseban galeb na tajnom zadatku?
Galeb Marko je sve samo ne običan galeb. On je veliki prirodoljubac, glavni junak serijala Pustolovine galeba Marka po parkovima Hrvatske, poučnih Zelenih priča o našim nacionalnim parkovima i parkovima prirode.

Na posebnom je zadatku. Svojim zanimljivim pričama iz prirode galeb Marko želi djecu odmaknuti od digitalnih sadržaja, vratiti im knjigu u ruke, zainteresirati ih za prirodu i u prirodu povesti. Zapravo, želi ih voditi u prirodu svakodnevno jer vjeruje da je priroda zakon!

galeb-marko-slikovnica-3

Zelene priče

Zelene priče su bogato ilustrirane edukativne priče obogaćene humorističnim elementima namijenjene djeci od 6 do 10 godina starosti. Do sada je objavljeno jedanaest priča iz parkova Hrvatske (Telašćica, Vransko jezero, Krka, Biokovo, Mljet, Lastovsko otočje, Paklenica, Sjeverni Velebit, Učka, Brijuni i Risnjak). One bude dječju znatiželju, pozivaju u prirodu, u istraživanje i otkrivanje biljnog i životinjskog svijeta. Jednom kad ju upoznaju djeca zavole prirodu. A što se voli, čuva se.

Zelene priče su prepoznate kao kvalitetan obrazovno-edukativni materijal u razrednoj nastavi te su od Ministarstva znanosti i obrazovanja dobile pozitivno mišljenje za korištenje u odgojno-obrazovnim ustanovama. Zbog hrvatske prirodne baštine koju obrađuju koriste se u Hrvatskoj nastavi u inozemstvu.

galeb-marko-slikovnica-4

Autorica Zelenih priča je biologinja i doktorica prirodnih znanosti Martina Markov koja se, nakon dugogodišnjeg rada u sustavu zaštite prirode, posvetila edukaciji djece i promociji prirode.

“Beskrajno je zadovoljstvo svoje znanje i iskustvo prevesti na dječji jezik i prenijeti im svu tu ljubav i vezanost za prirodu. Biti spisateljica za djecu je najljepši posao koji sam mogla poželjeti. Divan je osjećaj „biti galeb Marko“, obilaziti naše parkove, diviti se njihovoj ljepoti i sve to prenositi upravo djeci.”

galeb-marko-slikovnica-5

Galeb Markov Zeleni plan

Pred galebom Markom je još 9 parkova koje treba „ukoričiti“. Sve ih je taj prirodoljubac već posjetio, neke priče već napisao te već u proljeće 2024. godine možemo očekivati njegove nove parkovske avanture.
Ali, to nije sve. Osim priča iz prirode, galeb Marko ima i drugi važan zadatak.

On ima Zeleni plan (i program). Kao promotor prirode i okoliša, zdravog života i održivog razvoja želi djeci pokazati primjere dobre zelene prakse iz privatnog, javnog i civilnog sektora te ih potaknuti da razmišljaju, žive i planiraju zeleno.

I mi mu želimo puno uspjeha i sreće! Sretno, Marko!

Više informacija o galebu Marku možete pronaći na GALEB MARKOVOJ STRANICI te na društvenim mrežama: FB – Galeb Marko i Zelene priče, Instagram: galeb.marko.prirodoljubac i Tik Toku: The Galeb Marko.

Uz dopuštenje: Eco Edu Media (sve fotografije)