7 savjeta kako pripremiti psa za dolazak bebe u kuću

I dalje nas prati mama Katarina u svojim sjajnim savjetima, a ovaj put kako pripremiti cijelu obitelj pa tako i psa na dolazak male bebe u kuću.

Jadna od mojih glavnih briga, kada razmišljam o svojoj bebi, je kako će se naš pas Papi slagati s prvim djetetom u našoj kući.

Kako bi malo bolje upoznali Papia dopustite mi da vas nakratko upoznam s njim i s razlozima zašto sam zabrinuta za njihov susret.

Nakon toga ću s vama podijeliti što sam saznala tijekom istraživanja ove teme čitajući razne knjige i članke te razgovarajući sa svojim prijateljicama koje imaju djecu i kućne ljubimce.

Upoznajte Papia

Katarina i PapiPapi je mješanac lovačkog psa i kraljevske pudle. Srednje je veličine s osebujnim karakterom. U svom kratkom životu, sada je star četiri i pol godine, živio je u Hrvatskoj, Mađarskoj i Španjolskoj a tijekom svoji prvih godina života preletio je i putovao više nego prosječni poslovni čovjek tako da sada ima svoju petu putovnicu. Papi mrzi letenje i boravak u kavezu. Srećom zadnje dvije godine Papi putuje samo tijekom godišnjeg odmora i veći dio godine ostaje u Barceloni.

Papi se postavlja zaštitnički naspram mog dečka i izuzetno je vezan za nas oboje. Plače za nama čak i kada ga nakratko ostavimo u kući kako bi otišli kupiti kruh ili novine. Kada radim u svom uredu on spava na mojim stopalima ili sa svojim šapama oko mojih nogu. Papi ne voli goste. Kada zvonce zazvoni cijelo susjedstvo ga čuje kako laje. Također ne voli muškarce s dugim bradama.

Naš pas Papi uživa u dugim šetnjama po Passeo de Gracia, popularnoj ulici u Barceloni u kojoj su smješteni mnogobrojni dućani.

Posebice voli obilježavati teritorij ispred vrata Gucci, Prade ili drugih vrhunskih dućana. Voli se svađati s muškim psima a uživa igrajući se s kujicama. Kada ga odvedem u pseći park sjedi na klupici.

Papi jede jogurt za doručak i jede ostatke od argentinskog odreska. On spava sklupčan pored mene u krevetu, dovoljno blizu da osjeti moje otkucaje srca. Najomiljeniji glumac Papia je Kevin Spacey te ne smijem okrenuti kanal kada je njegov film na televiziji. Papi je naša prva beba i moj najbolji prijatelj.

Dijete i pas

Kako pripremiti psa za dolazak bebe u vaš dom?

Istraživala sam ovu temu i što sam naučila do sada je:

Pseći paraziti

Psu dajte lijekove protiv parazita tijekom cijele trudnoće pa sve do djetetove prve godine. Ovaj savjet sam dobila od svog doktora i veterinara.

Kada ste trudni vaš imunološki sustav je oslabljen, kako vaše tijelo ne bi odbacilo dijete, tako da ste više skloni zarazi ako vaš pas dobije parazite. Isto vrijedi i za dijete sve do prve godine starosti. Papi voli ovaj lijek, koji je u obliku male kosti i čini se da ima dobar okus pošto ga jede samostalno kao poslasticu.

Odgojeni pas

Obnovite trening svog psa ili angažirajte profesionalnog trenera za svog psa ako još uvijek nije savladao osnovne naredbe poput, sjedni, čekaj, kreni, pusti i tako dalje.

Ako do sada niste obavili nikakav trening sa svojim psom devet mjeseci trudnoće je sasvim dovoljno vremena da se to učini. Vaš pas treba znati tko je vođa čopora, to naravno morate biti vi, i kako se ponašati prije nego li u stan dođe dijete.

Ako je vaš pas dobro treniran vrijeme trudnoće iskoristite za osvježavanje njegovog treninga i provedete dovoljno vremena u šetnji.

Dječja soba nije dostupna

Dječja soba treba biti područje u koje pas nema pristup, savjet je od strane poznavaoca pasa Cezara Milana.
Ovo pravilo uspostavite puno prije nego dijete dođe kući tako da pas ne uspostavi zabranu s djetetom već samo ulazak u sobu.

Prvo počnite s postavljanjem “nevidljivih barijera” psu a kasnije polako omogućite ulazak i njuškanje područja u bebinoj sobi ali pod budnim nadzorom i izlaskom iz sobe po naredbi. Nakon svega sigurnost djeteta je na prvom mjestu.

Dijete i pas

Upoznajte psa s mirisom djeteta

Puno članaka posvećeno je činjenici kako bi vaš suprug trebao donijeti komadić djetetove odjeće, platno u koje je bilo zamotano u kuću kako bi upoznao psa prije dolaska djeteta a kako bi on utvrdio miris bebe.

Psu treba omogućiti prilagodbu i prepoznavanje kada dijete dođe kući. Vježbajte kontrolu kako bi vaš pas prvo njuškao s veće udaljenosti prije nego pristupi djetetu kako bi znao da je potrebna dozvola prije interakcije s djetetom.

Upoznajte psa s bebom

Cesar Milan savjetuje kako prije dolaska djeteta u kuću psa treba izvesti u dugačku šetnju kako bi se oslobodila njegova energija a s ciljem lakše kontrole kada se upoznaje s djetetom.

Kada dijete dođe u kuću pas će prepoznati miris bebe. Neka onjuši dijete sa sigurne udaljenosti. Ne dopustite psu da priđe preblizu prilikom prvog upoznavanja.
Polako, tijekom vremena, dopustite psu da priđe bliže ali pod vašim nadzorom kako bi upoznao novog člana vašeg čopora.

OVDJE saznajte kako prati psa: veselje u kupanju kućnog ljubimca

Naučite dijete da poštuje psa

Od prvog dana kada dijete dođe u kuću morate ga naučiti da bude svjesno i poštuje pseći prostor kada za to dođe vrijeme. Morate dati na znanje da nije u redu navlačenje za rep, njušku ili mu zadavati jake udarce te igranje sa psom kada nije raspoložen za igru.

Nikada ne ostavljajte psa i dijete bez nadzora i nemojte pretpostaviti, iako imate malenog psa koji nikoga nije ugrizao, da neće ozlijediti dijete. Bilo je slučajeva kada su maleni i slatki psi napali i čak usmrtili bebe.

OVDJE pogledajte kako beba i pas stvaraju predivno prijateljstvo već od prvih dana susreta

Naučite psa da poštuje dijete

Budite uporni kako bi zadržali ulogu vođe i održavajte rutinu šetnji, hranjenja i igranja kada stigne dijete.
Ako ste upoznavanje izveli ispravno vaš pas bi trebao znati svoje granice ali ipak uvijek budite sigurni da su pas i dijete uvijek pod nadzorom.

Imate li nekakav dobar savjet iz vlastitog iskustva?
Slobodno nam se javite! :)

 

Katarina Štimac, fashion blog – LaKatwalk