Dan narcisa – javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke

28. Dan narcisa održat će se na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu u subotu, 23. ožujka od 10 do 13 sati, kao i u mnogim gradovima diljem Hrvatske.

Akcijom Dan narcisa, koja se obilježava kako u Zagrebu, tako i u brojnim gradovima diljem Hrvatske, želi se podsjetiti na važnost ranog otkrivanja i liječenja raka dojke, najčešćeg sijela raka kod žena u Hrvatskoj, te dati podršku oboljelima i njihovim bližnjima. Želja nam je da se građani informiraju o načinima prevencije ove bolesti i čuvanju zdravlja.

Upravo s tom misijom Hrvatska liga protiv raka u suorganizaciji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, uz podršku Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i Gradskog društva Crvenog križa Zagreb te ostalih partnera, organiziraju javnozdravstvenu akciju „Dan narcisa“ i pozivaju sve građane da se pridruže akciji gdje će uz razgovor s liječnicima i ostalim stručnjacima i podjelu edukativnih letaka moći saznati najnovije informacije o prevenciji i liječenju raka dojke. Također, humanitarnom donacijom za podjelu narcisa mogu dati doprinos aktivnostima za oboljele od raka.

dan-narcisa-24-1

U sklopu 28. Dana narcisa na Trgu bana Jelačića bit će postavljen i mobilni mamograf u kojem će žene imati priliku, uz naručivanje, obaviti besplatnu mamografiju bez uputnice.

Tko može obaviti pregled u mobilnom mamografu na Trgu?

Na Trgu će mamografiju moći obaviti unaprijed naručene pacijentice, u dobi od 40 godina i starije, koje u posljednje dvije godine nisu napravile mamografski pregled. Zbog ograničenog broja pregleda molimo sve zainteresirane da se naruče na broj telefona 01/4696 309 radnim danom od 9 -12 sati.

Sve ostale zainteresirane sugrađanke mogu na isti broj telefona dobiti informacije i kontakte za preventivne mamografske preglede te o načinu uključivanja u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke.

Prema podacima registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj je u 2021. godini zabilježeno 2928 novih slučajeva raka dojke (stopa 145,6/100.000), a od ove zloćudne bolesti u 2022. godini umrlo je 647 žena (stopa 32,2/100.000).

Rak dojke je najčešći oblik zloćudne bolesti i treći maligni uzrok smrti u žena, nakon raka pluća te debelog i završnog crijeva. Posljednjih 20-ak godina incidencija (učestalost) raka dojke u Hrvatskoj je u porastu, s time da je do značajnijeg povećanja broja novooboljelih došlo nakon 2006. godine kada je u Hrvatskoj uveden nacionalni program probira na rak dojke.

Trend mortaliteta (smrtnosti) nakon niza godina stabilnog trenda, posljednjih osam godina je u padu, i to za 25 -30% u odnosu na godine s najvećim brojem umrlih žena.

Što Vi možete učiniti?
Ako ste dobili poziv na preventivni pregled – odazovite se.
Ispričajte drugima što ste saznali na ovoj javnozdravstvenoj akciji.

Pridružite nam se na Trgu bana Josipa Jelačića u subotu 23. ožujka 2024., i mnogim drugim mjestima diljem Hrvatske.

Uz dopuštenje: Z-EVENTI (sve fotografije)