Dječja predstava Apolon i Dafna

Pripovjedno kazalište u Arheološkom muzeju u Zagrebu, subota, 2. travnja 2016. u 11h. Predstava je namjenjena uzrastu 5+.

Kazališna umjetnica Jadranka Bargh svojim autorskim projektom Pripovjedno kazalište izvest će u Arheološkom muzeju u Zagrebu predstavu Apolon i Dafna: priča o lovor stablu. Dafna je bila prekrasna nimfa koja je voljela lov. Stvorila ju je božica Geja i bog Penej. Dafna je bila prva ljubav grčkog boga Apolona. Kad ju je Apolon prvi put ugledao, pogodila ga je Erosova strijela i on se u nju smrtno zaljubio. Dafni se Apolon nije svidio i ona je pokušala pobjeći. Ali Apolon nije želio odustati pa je odmah krenuo za Dafnom te ju uskoro uhvatio. Sva očajna, Dafna se obratila svojoj majci Geji za pomoć. Geja usliši njenu želju i učini da Dafna nestane. Na mjestu gdje je Dafna zadnji put viđena naraslo je stablo lovora u njenu čast. Od tada je ono postalo simbol Apolona kojeg se često oslikava sa lovorovim lišćem u zlaćanoj kosi.

pripovjedno-kazaliste

Pripovjedno kazalište je autorsko djelo kazališne umjetnice Jadranke Bargh, a predstavlja kombinaciju elemenata pripovijedanja (tzv Storytelling), pantomime i predmetnog kazališta, s dramskim pristupom izvedbi. Za izvore se koriste mitovi, legende, bajke i pripovijetke iz svih krajeva svijeta. Dramske igre za djecu osmišljene su kao tematska poveznica između izvedene priče i lutkarsko-likovne radionice koja slijedi. Lutkarsko-likovna radionica praktičan je dio programa u kojem djeca izrađuju likove iz priče i uče osnove animacije.

Jadranka Bargh, autorica, dramaturginja i scenaristica, nakon dugogodišnjeg boravka u Velikoj Britaniji, gdje je studirala glumu i kreativno pisanje, te na Novom Zelandu, po povratku u Hrvatsku surađuje s profesionalnim kazalištima (Kazalište lutaka Zadar, Žar ptica, Zagrebačko kazalište lutaka, ‘Ivana Brlić Mažuranić’ iz Slavonskog Broda, Mala scena, Istarsko narodno kazalište), producentskim kućama (Zagreb film, Croatia film, 4 film) te kulturnim centrima. Kao autorica sudjeluje na kazališnim i filmskim festivalima – PIF; Naj, naj, naj festival; Kazališni festival u Virovitici; Susreti profesionalnih kazališta za djecu i mlade hrvatskog centra Assitej u Čakovcu; filmski festival Dani hrvatske animacije. Predstava je namijenjena uzrastu 5+. Ulaz u Muzej naplaćuje se po redovnom cjeniku.

Cijena ulaznica:
– odrasli 20 kn
– djeca, đaci, studenti, umirovljenici 10 kn
– obiteljske 30 kuna
– članovi Kluba prijatelja – besplatno

Uz dopuštenje: Arheološki muzej u Zagrebu