Dječja predstava, raspjevana opereta, Postolar i vrag sjajan je provod u veljači

Praizvedba dječje opere Postolar izvrsna je raspjevana opereta za najmlađe i za sve koji požele otići na izvrsnu izvedbu jedne od najstarijih poučnih priča na svijetu Augusta Šenoe.

predstava za djecu Postolar i vrag

Praizvedba dječje opere Postolar i vrag Tomislava Uhlika u režiji Marija Kovača i pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera održat će se 14. veljače u 19 sati u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa u produkciji Muzičke akademije u Zagrebu, a reprizne izvedbe slijede 15., 16. i 17. veljače 2024.

Postolar i vrag opera je za djecu i mlade, a skladana je na stihove Augusta Šenoe. Dirigent i skladatelj Tomislav Uhlik spomenuto je djelo dovršio u ožujku 2023., a već u veljači 2024. isto će doživjeti svoju praizvedbu na pozornici Muzičke akademije u Zagrebu.

Postolar i vrag donosi priču o siromašnom Postolaru koji se prvo nagodi s Vragom, a zatim ga vješto, uz pomoć Sinka Božjeg, nadmudri.

Postolar i vrag PREDSTAVA ZA DJECU I MLADE

Likove čine Postolar, Vrag, Sinak Božji, Narator i šest Vražica, a ansambl kojemu je Uhlik namijenio ovu partituru čini tek šest instrumenata – flauta, oboa, klarinet, fagot, kontrabas i harfa.

Trajanje ove jednočinke/operete i predstave za djecu i mlade je 30 do 35 minuta, a prije izvedbe (izuzev praizvedbe) studenti glazbene pedagogije u petnaestak će minuta upoznati mladu publiku s instrumentima koji sudjeluju u predstavi.

“Namjera mi je bila napisati operu za djecu i mlade jer mislim da takvih djela u nas nema mnogo. S druge strane, htio sam se po prvi put okušati i u tome žanru, premda je iza mene već četrdeset godina umjetničkog, najvećim dijelom skladateljskog rada, a i petnaestak sam godina, kao dirigent, proveo baveći se upravo glazbenim teatrom.

Odlučio sam se stoga za djelo kraćeg trajanja i komornog karaktera, imajući u vidu baš studente zagrebačke Muzičke akademije, na kojoj sam kao nastavnik proveo dvadeset godina, pomno prateći iznimno uspjele dosege njene glazbeno-scenske produkcije.” – o operi kaže autor Tomislav Uhlik.

opereta predstava za djecu i mlade Postolar i vrag

Opera na primarno namijenjena djeci u dobi od 7 do 11 godina. Nakon praizvedbe 14. veljače u 19 sati, nove će izvedbe uslijediti u četvrtak 15. veljače, petak, 16. veljače te u subotu 17. veljače u 10 i 12 sati.

Uhlik je poznat po nadahnutim i autentičnim melodijskim, ritmičkim i harmonijskim invencijama zbog čega se radujemo što upravo njegovo novo vokalno-instrumentalno djelo čeka prvu izvedbu u trenutku kad su nove pjevačke generacije na vrlo visokoj umjetničkoj razini.

Postolar i vrag opereta predstava za djecu i mlade 2024

Scenografija će biti minimalistička – tek prozor, tronožac i stablo kruške – kako ju je zamislio skladatelj, želeći fokusirati pažnju na likove. Kostimi i svjetlo bit će maštoviti i razigrani, ovim riječima operu najavljuju iz Ureda produkcije Muzičke akademije.

Dodatne informacije nađite na OVDJE.

Uz dopuštenje: Public Relations & Communication Professional
Foto: MagdaGalic