Dovedite najmlađe na zabavnu utrku brodića na potoku Gradni u Samoboru

Na potoku Gradni u Samoboru će se 18. rujna od 10:00 sati održavati utrka brodića na potoku Gradni organizirana kako bi se podigla svijest o djeci s Downovim sindromom i uključilo ih se na zabavan i kreativan način u društvo.

Utrci mogu participirati sva djeca koja se u subotu, 18. rujna, prijave na štandu za natjecanje koji će se nalaziti neposredno pred startom (dječji park Vugrinščak pored bazena u Samoboru).

Organizatori – Udruga Djeca za bolji svijet iz Samobora i Udruga za sindrom Down – za sve natjecatelje osigurali smo prikladne i vrijedne nagrade. Kotizacija za sudjelovanje je dobrovoljna. Sav prikupljeni novac bit i će doniran Udruzi za sindrom Down Zagreb

radionica-bojanja brodica-1

Udruga Djeca za bolji svijet iz Samobora i Udruga za sindrom Down Zagreb 18. rujna. 2021., u 10:00 sati, organiziraju utrku brodića na potoku Gradni u Samoboru.

Utrka je organizirana kako bi se podigla svijest o djeci s Downovim sindromom i kako bi ih se na kreativan i zabavan način uključilo u društvo, a osim njih utrci se mogu priključiti apsolutno sva djeca koja žele participirati i zabaviti se.

„Istaknuo bih da sama utrka i njezin ishod isključivo ovise o sreći, jer brodićem upravlja tok potoka, tako da su šanse za pobjedu svima jednake i tu su djeca s Down sindromom u potpunosti ravnopravna sa svima ostalima“, objasnio je Leo Petrov, voditelj i osnivač Udruge Djeca za bolji svijet iz Samobora te istaknuo: „Glavni cilj projekta je uključiti djecu s Down sindromom u društvo, skrenuti pažnju da oni isto mogu biti ravnopravni, korisni i kreativni.

radionica-bojanja brodica-2

S druge strane, ono što je i inače u fokusu ciljeva naše udruge Djeca za bolji svijet, jest kod ostale djece od najranije dobi razvijati osjećaj za ravnopravno prihvaćanje svih članova u društvo i zajednicu.“

Kako je zamišljeno natjecanje?
Svako prijavljeno dijete dobit će svoj brodić te će ga u skupini uz još osmero djece puštati s mosta kod bazena Vugrinščak u potok Gradnu. Pobjednik je ono dijete čiji će brodić prvi doći do sljedećeg mosta. Ujedno pobjednik iz
svake skupine ulazi u sljedeći od ukupno tri kruga natjecanja.

Brodiće koje će puštati djeca s Down sindromom, ali i sva ostala djeca koja se prijave, bojala su djeca Udruge za sindrom Down iz Zagreba.

Sva djeca koja su sudjelovala dobivaju brodiće u trajno vlasništvo, diplome za sudjelovanje i utješne nagrade, a prva tri mjesta dobivaju nešto vrjednije nagrade koje su osigurali sponzori.

Roditelji svoju djecu mogu za natjecanje prijaviti na licu mjesta na štandu za prijave koji će se nalaziti neposredno pred startom (dječji park Vugrinščak pored bazena u Samoboru).

Svi zainteresirani se mole da sa svojom djecom dođu nešto prije 10:00 sati

S obzirom da je napravljeno 200-tinjak brodića prijave traju dok se ne popuni broj od 200 sudionika ili do 11:00 sati.

radionica-bojanja brodica-3

Kotizacija za sudjelovanje je dobrovoljna. Sav prikupljeni novac bit i će doniran Udruzi za sindrom Down Zagreb.

SLJEDEĆI PROJEKT:
Osim toga, Udruga Djeca za bolji svijet, svega pet dana kasnije, točnije 23. rujna, zajedno s veleposlanstvima stranih zemalja u Hrvatskoj pokreće u Samoboru ciklus interaktivnih radionica za djecu „Otkrivamo svijet“ s ciljem da djeci približe kulturu, običaje, tradiciju i jezik drugih zemalja.

Strana veleposlanstva u Hrvatskoj prezentirat će svoju kulturu, tradiciju, običaje, jezike svoje zemlje.

Tijekom radionica djeci će se predstaviti daleke zemlje koje nemaju tako često prilike posjetiti poput Indije, Brazila, Kine, Japana, Koreje, Indonezije, Egipta, Maroka, Nigerije, Kenije. Radionice se organiziraju svakog drugog četvrtka u Samoboru u centru za mlade Bunker (na području bivše Vojarne) od 19:00 do 21:00 sati.

Prva zemlja koja se predstavlja je Indija, nakon toga slijedi Brazil, Korea, Kina, Japan, Nigerija, Kenija, Indonezija.

Radionice će trajati tijekom cijele školske godine i namijenjene su prvenstveno osnovnoškolskoj djeci, ali i druga djeca su dobrodošla.

VIŠE O UDRUZI „DJECA ZA BOLJI SVIJET“ I NJENIM CILJEVIMA
Navedeni projekti dio su općih načela na kojima funkcionira Udruga djeca za bolji svijet koja postoji tek odnedavno, a kojoj je prvenstveno u cilju da se djeca od malih nogu uče prihvaćanju različitosti, usvajanju novih znanja, razvijaju nove vještine, ali isto tako i svakodnevno pomažu drugima.

Jednako tako cilj nam je djecu poučiti kako se odgovorno odnositi prema prirodi, životinjama i cijelom ekosustavu, kreirajući tako bolji i ljepši svijet.
Smatramo da na takav način djeca u budućnosti mogu postati dobri i plemeniti ljudi širokih pogleda i svjetonazora što svi mi kao roditelji priželjkujemo.

U prilog tome govore i projekti koje smo do sada realizirali. Naime, udruga Djeca za bolji svijet /Children for Better World je i prije svog osnivanja djelovala godinu dana kao građanska inicijativa u sklopu koje su se organizirale razne kreativne, edukativne radionice bazirane između ostalog i na humanitarnom radu.

Tako smo do sad organizirali razne radionice od natjecanja u pjevanju, slikanju, modelarstvu, plesanju, pa do raznih humanitarnih akcija gdje smo radili na Ambient farmi u okolici Dugog Sela (hranili životinje i uređivali farmu), pomagali skloništu za napuštene životinje Luč Zagorja u Mariji Bistrici, osmišljavali, izgrađivali, postavljali i bojali kućice za mačke u centru Zagreba, u Tkalčićevoj ulici, postavljali u vrtićima u gradu Samoboru hotele za pčele, pomagali u berbi jagoda, snimili smo čak i glazbeni spot s plesom Jeruzalema.

Kao neka potvrda našeg dosadašnjeg rada je i priznanje koje smo dobili od međunarodne udruge Good Deeds Day – humanitarne organizacije koja se bavi promoviranjem dobrih djela i koja djeluje na području 110 zemalja u svijetu, gdje smo mi kao udruga izabrani da budemo lideri u promoviranju i organiziranju dobrih djela u budućnosti u cijeloj Hrvatskoj.

Sve navedene aktivnosti možete pogledati na našoj Facebook stranici

Uz dopuštenje: ponto (sve fotografije)