Eci, peci, pec – Dječje brojalice, popijevke i igre

Pjevanka za igru i čitanje/slušanje u vrtićkim grupama, kao i za nastavu glazbene kulture unutar razredne nastave.

‘Eci, peci, pec’, edukativna je i zabavna pjevanka, zbirka četrdesetak brojalica (ritmičkih i melodijskih) i popijevaka, regionalnih i poznatih na ovim prostorima, a koje potječu iz zemalja širom svijeta. Kako se neke od sadržanih pjesama izvode u obliku igara, istovremeno, osim za učenje, ova je zbirka korisna i za rođendane, dječja druženja i/ili sve one trenutke koje provodimo s djecom u igri i zabavi. Dodatnu vrijednost ovoj pjevanci pruža i prateći CD na kojem su snimljene sve pjesme sadržane u zbirci, što djeci može poslužiti za učenje i kao zvučna podloga u igri, a roditeljima biti od praktične pomoći tijekom vožnje automobilom ili nekom drugom prigodom.

Zbirka je prvenstveno namijenjena djeci predškolske dobi, no s njom će se zabaviti i učiti mlađa školska djeca. Samo za nekoliko popijevki, kod kojih je to poznato, je označeno ime autora, dok kod većine koje se prenose usmenim putem generacijama, autori su nepoznati.

Svaka je brojalica predstavljena notama, tekstom, ilustracijama te, već spomenutim, tonskim zapisom na CD-u – na taj način djetetu se omogućuje praćenje istovremeno teksta, melodije i nota, što je od velike edukativne važnosti jer potiče glazbeni razvoj djeteta. Brojalice i popijevke u knjizi su posložene prema svojoj složenosti – od najjednostavnijih ritmičkih brojalica, do složenijih, međunarodno poznatih pjesmica.

Ilustracije kojima su brojalice, popijevke i igre popraćene, kako navodi autorica u predgovoru, nisu samo uvrštene kako bi učinile knjigu zanimljivom djeci, već i s namjerom pomoći pri razvoju osjećaja za likovnu vrijednost.

Zbog svega navedenog, pjevanku ‘Eci, peci, pec’ autorice Ksenije Burić-Sarapa, s ilustracijama Miroslava Huzjaka, a u izdanju zagrebačkog nakladnika Ibis grafika, svakako možemo preporučiti za čitanje/slušanje u vrtićkim grupama, kao i za nastavu glazbene kulture unutar razredne nastave. Također, ova pjevanka može poslužiti i kao korisno pomagalo za više razrede osnovne škole za uvježbavanje osnovnih melodija, kao i u svrhu razvijanju ritma, što je bitno ne samo u glazbenom, već i u psihičkom i tjelesnom razvoju djeteta.

Popis brojalica i popijevki sadržanih u pjevanci ‘Eci, peci, pec’

Eci, peci, pec
Elem, belem
Eniki, beniki
Engle, bengle
Enci, benci
En, ten, tini
En, ten, tore
Jen’, dva
Stolar
Vrana
Angle-brangle
Eti, peti
Medo
Iš, iš, iš
Kos
Leti, leti ptičica
Puca šerif
Pliva patka preko Save
Pišem, pišem petnaest
Tramvaj ide ulicom
Jež
Zeko
Berem, berem, grožđe
Maca prede
Bumbari i pčele
Čvorak
Ide maca oko tebe
Muzikaš
Naokolo se latam (naokolo Šalata)
U Zagrebu je kućica
Ringe, ringe raja
Bratec Martin
Dok mjesec sja
Magarac i kukavica
Moj šešir
Do, re, mi
Hoki-poki
Sretan rođendan
Blistaj, blistaj, zvijezdo mala
Kad si sretan

Hrvatsko izdanje
Eci, peci, pec – Dječje brojalice, popijevke i igre