Festival Knjige u krošnjama

Počeo je festival KNJIGE U KROŠNJAMA – 5 dana predstava, koncerata, radionica, pričaonica, sajam knjiga i još mnogo toga!

Zagrebački park Ribnjak od 24. do 28. svibnja drugu godinu zaredom postaje domaćin festivala književnosti i zvučnog eksperimenta za djecu i mlade Knjige u krošnjama u organizaciji izdavačke kuće Ibis grafika, Centra mladih Ribnjak i audio biblioteke Book & zvook.

najava-knjiga-krosnji-1

Isprva lošoj vremenskoj prognozi, no ipak na kraju obasjani suncem jučer je svečano otvoreno drugo izdanje festivala Knjige u krošnjama!

Organizatori festivala obratili su se publici u pozdravnom govoru te istaknuli nekoliko važnih, bitnih i divnih stvari, a koje vas sve čekaju do kraja vikenda u parku Ribnjak!

Saša Krnic, ispred Ibis grafike, pozdravila je publiku i iščekivano sunce te istaknula kako ćemo svi „Sljedećih pet dana za male, velike, za još manje i još veće, za one koji slučajno navrate, i za one koje smo pozvali, čeka nas i vas bogat program; muzički, književni, svakako vrijedan slušanja! Dođite, čekamo vas!“

najava-knjiga-krosnji-2

Ljubica Letinić ispred Book & zvook je publiku pozdravila te najavila što nas sve čeka na ovom – „(…)neobičnom festivalu gdje smo „ozvučili“ krošnje ovog prekrasnog parka. Zahvalila bih se Ibis grafici i Centru mladih Ribnjak što su nam pomogli da te naše knjige koje se mogu samo čuti, a ne mogu se listati, da se „ugrade“ u festival i da proširimo granice shvaćanja knjige.“

Ispred Centra mladih Ribnjak, ravnateljica Pavlica Bajsić je istaknula dio programa namijenjen od prvog dana slušanja, tj. čitanja knjiga. – „Imamo cijelu lepezu sadržaja namijenjenu bebama, zvučnu šetnju koju možete slušati šećući se s bebom… Ove subote i nedjelje, bebe i roditelje, čeka opera Rosa, koja će biti prikazana na našoj krovnoj terasi.

Pripremili smo i glazbenu kuhinju, jednu igru za najmanje, također za bebe i gegavce.“ Pavlica Bajsić je u nastavku istaknula još jednu bitnu stvar u stvaranju i njegovanju književne i čitalačke kulture: „Ovaj „iskorak“ festivala obraća se publici od njezinog prvog dana života i tako radimo na poticanju kreativnog slušanja i budućih čitalačkih kompetencija.“

Festival je svečano otvorila Nikolina Radić Štivić, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba. Nakon njezinog proglašenja početka festivala, s podignutom zastavom festival Knjige u krošnjama je službeno i – započeo!

Tijekom pet festivalskih dana održavat će se radionice za vrtićku, osnovno i srednjoškolsku djecu, susreti s domaćim i inozemnim autorima i ilustratorima, pričaonice, predstavljanja novih književnih izdanja, mali sajam knjiga, kazališne predstave temeljene na književnim predlošcima, koncerti orkestara i zborova zagrebačkih glazbenih škola – te ono po čemu je naš festival specifičan: slušaonica audio knjiga u krošnjama. Ove godine su zvučni eksperimenti obogaćeni inovativnim programima za bebe i gegavce.

RASPORED DOGAĐANJA PO DANIMA možete naći i na FB eventu https://www.facebook.com/events/3487505068184013 . uz opise izvođača, sadržaja programa i sl.

Uz dopuštenje: Golden (sve fotografije)