HAI – hrvatske autentične igračke

HAI – hrvatske autentične igračke, proizvedene u Hrvatskoj nastale u sinergiji Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu Studija Dizajna i neprofitne udruge poVUcizakulturu.

Udruga poVUcizakulturu provodi projekt HAI – hrvatske autentične igračke inspirirane hrvatskom kultunom baštinom.

hai-igracke-1

Cilj projekta je razviti kolekciju dječjih igračaka, te pripadajući brend i ambalažu,koje su namjenjene predškolskom i školskom uzrastu djece. Kroz aktivnosti Studija i udruge proizvodi će biti prezentirani odgojno obrazovnim ustanovama sa ciljem da ih se potakne na nabavu proizvoda hrvatskog dizajna, koji na kvalitetan način doprinose razvoju raznih vještina djece, a osmišljeni su prema pedagoškim smjernicama za pojedini uzrast. Kroz otkrivanje igračke i smisla igre djeca uče o materijalnim ali i nematerijalnim vrijednostima baštine, na nenametljiv način.

hai-igracke-2

Sa HAI igračkama djeca će moći sama plesti Pašku čipku igrajući se igračkom Pagus, moći će kreirati narodne nošnje i zaplesati kolo s igračkom Zvutka, zaigrati društvenu igru koju smo nazvali Čičulin a nastala je inspiracijom kao u starija vremena, hrvatske obitelji nisu imale dućane i pekare u kojima se kupovao kruh kao što je to danas. Oni su svake nedjelje pekli svoj kruh za svaki dan u nadolazećem tjednu, s time da su jedan jeli odmah. Ostali kruh su stavljali na viseće drvene grede kako bi kruh bio što dalje od tla jer su tada živjeli u ako ne higijenskim uvjetima, pa su često životinje ulazile u domove i jele njihovu hranu.

Inspiracija za kolutove proizašla iz tradicionalne tehnike pisanja kruha.

hai-igracke-3

Tradicionalan običaj u hrvatskim domovima je bio da se kruh za Božić piše. Tako su Božićni kruh i kolači bili raskošno ukrašeni i originalni.

Znatiželjna nit je igračka koja kod djece razvija kreativnost, mogućnost pletenja u 3D formatu koje se šareni te ih jako veseli, potiče kod djece istraživački razvoj, te smo mišljenja kako dječju igru treba smatrati ozbiljnom dječjom djelatnošću.

hai-igracke-4

Mi smo se igrali stvarajući ove igračke, i nastavit ćemo jer ovo je početak naše igre inspirirane hrvatskom baštinom.

Nizom artefakata potičemo interes za baštinom dok će se prave vrijednosti otkriti interakcijom u igri.