Hrvatski školski sportski dan

Poražavajuće statistike govore o tome da se Hrvati sve manje kreću i da su sve nezdravija nacija. Vrijeme je za promjene, a kako to izgleda kada se tri tisuće učenika osnovnih i srednjih škola iz 21 županije ujedini kako bi cijeloj Hrvatskoj poslali jednu od najvažnijih sportskih poruka – važnost vježbanja te ljubav prema sportu i kretanju – otkrit ćemo već sljedećeg tjedna u Zagrebu.

Naime, u četvrtak, 28. rujna 2017. godine, u Areni Zagreb, održava se Hrvatski školski sportski dan, a od 13 do 15 sati, ovi će učenici prezentirati brojne atraktivne sportske aktivnosti kojima žele pokazati važnost školskog sporta i vježbanja od najranijih dana.

skolski-sport-1

Ovaj hvalevrijedan projekt nastao je u organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza te u suorganizaciji Središnjeg državnog ureda za šport te Grada Zagreba, a održava se u sklopu Europskog tjedna sporta te Europskog školskog sportskog dana pod sloganom #volimskolskisport.

skolski-sport-2

Riječ je o sportskom događaju kojim se žele promovirati aktivnosti Hrvatskog školskog sportskog saveza i to posebno osmišljenim programima koji potiču bavljenje tjelesnom aktivnošću kao alata za zdraviji razvoj djece i mladih. Riječ je o programu Univerzalna sportska škola, koja se održava već 11 sezonu i okuplja oko 11.000 učenika u 550 razrednih odjeljenja te programu Vježbaonica koja se već drugu godinu provodi u 250 razrednih odjeljenja s oko 5.000 učenika.

skolski-sport-3

“Dan školskog sporta jedna je od aktivnosti kojom će se obilježiti Europski tjedan sporta te Europski školski sportski dan. Školski sport je važan čimbenik u kreiranju slobodnog vremena svakog učenika te iznimno bitan za zdrav razvoj. Hrvatski školski sportski savez svojim aktivnostima, pogotovo programima Univerzalne sportske škole i Vježbaonice, uspješno već niz godina potiče učenike na bavljenje tjelesnom aktivnošću te je to jedan od puteva ka zdravlju naših učenika“, – izjavila je Janica Kostelić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za šport.

skolski-sport-4

Najširoj javnosti, ovim će se atraktivnim događanjem predstaviti rad i programi Hrvatskog školskog sportskog saveza koji se prvenstveno obraća roditeljima učenika osnovnih i srednjih škola, ali i budućim roditeljima odnosno roditeljima djece u sustavu predškolskog odgoja. Koristeći najširu platformu sustavno i stručno, mladi se uključuju u svijet vježbanja, tjelesne i zdravstvene kulture i pozitivnog odnosa prema kretanju.

Mlade se potiče i vodi da kroz redovitu tjelesnu aktivnost, kompeticiju i edukaciju grade nove, bolje i sadržajnije odnose sa svojim vršnjacima, učiteljima i mentorima. Na taj se način stvaraju pozitivne vrijednosti te kreiraju sadržaji koji potiču promjene koje se zazivaju s najviših društvenih instanci.

skolski-sport-5

Programi Univerzalne sportske škole i Vježbaonice potiču najmlađe na sudjelovanje u tjelesnom vježbanju koje je besplatno. Edukativni programi nude priliku učenicima da zavole sportski način života, zdrav način života i upoznaju nove mogućnosti učenja, zabave i sadržajnog provođenja slobodnog vremena.

Uz dopuštenje: XOXO (sve fotografije)