Jedriličarski vikend mladih iz hrvatskih Domova

Zaklada „Hrvatska za djecu“, ovaj je svibanj, za trideset troje mladih iz institucija za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi učinila posebnim.

Zaklada je edukativno – jedriličarskim vikendom omogućila mladima iz hrvatskih Domova da jedreći upoznaju Hvar i Brač te splitski akvatorij. Jedriličarski vikend organiziran je uz poštovanje svih epidemioloških mjera uz obavezno Covid – 19 testiranje svih sudionika prije isplova.

sportsko-edukativni-vikend-1

„Zaklada projekt provodi po drugi puta uz donaciju Charter kuća koje su svoje brodove i posadu Zakladi stavili na raspolaganje bez naknade.

Iskustva djece i povratne informacije njihovih odgajatelja su izvrsna motivacija da se projekt uvrsti kao jedan od „tradicionalnih“.
Dobrobit djece i mladih misija je Zaklade a osim onih osnovnih, egzistencijalnih potreba, vrlo često Zaklada prepoznaje i emotivne potrebe djece koja motiviraju na provođenje samostalnih projekata s ciljem usrećiti djecu za koju je projekt i osmišljen.

sportsko-edukativni-vikend-2

Ove godine jedrila su djeca i mladi iz institucija: Klasje iz Osijeka, Izvor iz Selca, Vladimir Nazor iz Karlovca, Kuće sretnih ciglica iz Slavonskog Broda, Doma za djecu Lipik te Maestrala iz Splita na sedam jedrilica.“ – istaknuo je Antonio Frinčić, samostalni suradnik za potpore i projekte Zaklade.

sportsko-edukativni-vikend-3

Ruta kojom se jedrilo bila je Split – Brač – Hvar – Split, a kretalo se iz Trogira, Kaštela i Splita. Prvi dan obišli su otok Brač, mjesto Milna gdje su djeca razgledala grad te navečer uživala u večeri pod zvijezdama.

Subota je bila rezervirana za obilazak Starog Grada na najsunčanijem hrvatskom otoku Hvaru. U nedjelju su posjetili Tvrdalj Petra Hektorovića, najpoznatiji spomenik Starog Grada na Hvaru.

sportsko-edukativni-vikend-4

“Jedrenje koje nam je omogućila Zaklada bilo je moje prvo jedrenje i moja prva vožnja na jedrilici. U Splitu smo se svi okupili te krenuli prema otoku Braču. Tamo do sada nisam nikada bila, ali sada mi se pružila i ta prilika.

Bilo je zaista jako lijepo, a posebno bih istaknula večeru pod zvijezdama. U subotu ujutro krenuli smo prema otoku Hvaru gdje je bilo još ljepše nego na Braču.

sportsko-edukativni-vikend-5

Na Hvaru sam već bila dva puta u Odmaralištu u Starom Gradu. Tamo sam upoznala dvije vršnjakinje iz Amerike. Bilo je ovo jedno putovanje i iskustvo koje ću prepričati svojoj djeci!” – uzbuđeno je ispričala osamnaestogodišnja Petra, štićenica “Kuće sretnih ciglica” iz Slavonskog Broda.

sportsko-edukativni-vikend-6

Djeca su u tri dana provedena u arhipelagu otoka Brača i Hvara stekla nova prijateljstva, upoznala dio Hrvatske koji nisu imali prilike vidjeti te naučili ponešto o jedrenju i boravku na moru.
Djecu i mlade podržala je i Margareta Mađerić, državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

sportsko-edukativni-vikend-7

Zaklada „Hrvatska za djecu“ djeluje 12 godina sa svrhom promicanja osobnih i imovinskih prava djece te osnaživanja obitelji u situacijama različitih socijalnih, zdravstvenih, odgojnih i obrazovnih potreba djece. Osnivačka prava i obveze nad Zakladom u ime Republike Hrvatske ostvaruje Vlada RH.

Uz dopuštenje: Select PR (sve fotografije)