Maleni veći od velikih

Zimska likovna kolonija , poznatija kao ZILIK , trajala je od 16. do 20.siječnja 2017. po četrdeset i četvrti put u nekadašnjem karlovačkom Domu za djecu, današnjem Centru za pružanje usluga u zajednici „Vladimir Nazor“.

mali-zilik-1

Mlada povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol odabrala je pet umjetnika različitih likovnih rukopisa da djeci približe raznovrsne likovne tehnike i potaknu ih na samostalni rad. Mercedes Bratoš podučila je djecu pomalo zanemarenoj tehnici kolaža i dobila obilje vrlo zanimljivih i dopadljivih radova na temu „Stablo želja“.

mali-zilik-4

Slikarica Natalia Borčić približila je djeci takozvanu kombiniranu tehniku u kojoj su nastale maštovite trodimnezionalne „Tvornice igračaka“. Poznati karikaturist Nik Titanik podjedanko je uspješno razveselio velike i male, te podučio djecu karikaturi, dok je Anton Vrlić predstavio tehniku akvarela. Vrlo zrele i promišljene radove djeca su izradila zadnjeg dana ZILIK-a pod vodstvom Nikoline Knežević: spoznavši pojam diorame, 3D prikaza određenog događaja, djeca su se uspješno okušala u temama svemira, šume i podmorja.

mali-zilik-2

Izložbeni program 44. ZILIK-a počeo je izložbom slika Marijana Richtera, a završio izložbom izvrsnih dječjih radova nastalih tokom trajanja radionica te radova umjetnika koji su boravili na koloniji ili poklonili svoje radove.

mali-zilik-3

Fotografije: Sonja Švec Španjol

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti