Najbolji animirani filmovi za roditelje

Do 8. lipnja u kinu Kinoteka uživajte u najboljim animiranim filmovima iz svijeta.

Aktualno izdanje Animafesta Zagreb dio svog programa prikazuje i u kinu Kinoteka, gdje sve do 8. lipnja možete uživati u najboljim animiranim pričama iz cijeloga svijeta.

program-animafest-1

Iz programa Veliko natjecanje dugometražnog filma u kinu Kinoteka 3. i 6. lipnja ne propustite pogledati dinamični ratni film s antiratnom porukom, nagrađen Europskom filmskom nagradom i Goyom te premijerno prikazan u Cannesu
“Jedan dan života” Raúla de la Fuentea i Damiana Ne-nowa.

Riječ je o adaptaciji istoimene publicistike poljskog novinara Ryszarda Kapuścińskog i doku-mentarnom djelu o građanskom ratu u Angoli, nastalom u koprodukciji pet europskih zemalja.

U istoj godini kao i Jedan dan života, ali na drugim meridijanima – u Kambodži u vrijeme vladavine Crvenih Kmera, odvija se još jedan povijesni, hladnoratovski, ali prije svega obiteljski film – Funan Denisa Doa, pobjednik festivala u Annecyju.

Funan je, između ostalog, i emocionalna priča o preživ-ljavanju te zadržavanju humanosti u uvjetima nasilja, gladi i razdvojenosti.

program-animafest-2

Funan je na rasporedu 4. lipnja, kao i biografski film posvećen najvećem filmskom nadrealistu – Buñuel u labirintu kornjača Salvadora Sima, o nastanku Buñuelova dokumentarnog filma Zemlja bez kruha.

Ovaj moderni animirani film u španjolsko-nizozemskoj koprodukciji donosi, osim izvrsne karakterizacije protagonista, i brojne reference na preostalo stvaralaštvo nadrealističkog genija, kao i prikaze njegovih snova, sjećanja i intime.

program-animafest-3

Film Daljine, mladog latvijskog autora Gintsa Zilbalodisa, koji pripovijeda arhetipsku priču o putova-nju kući, prateći avanture dječaka koji na motoru savladava fizičke i metafizičke prepreke uz pomoć malog ptičjeg prijatelja na repertoaru je 6. lipnja.

program-animafest-4

Kanadski Ville Neuve Félixa Dufour-Laperrièrea je crno-bijela obiteljsko-psihološka etida koja se odvija na pozadini društveno-političkih gibanja te spaja kolektivne i intimne razine u karakteristič-nom Québécois kontekstu.

Priča o pokušaju ponovnog povezivanja s bivšom suprugom i sinom, nadahnuta novelom Raymonda Carvera, u potpunosti je realizirana rukom iz više od 80 000 crteža, s naročitim senzibilitetom za sumorne vremenske prilike i psihološki nijansiranu karakterizaciju.

U stop-animaciji gledamo čileanski horor film Kuću vukova Joaquína Cociñe i Cristóbala Leóna, na-dahnut njemačkim kultom Colonia Dignidad koji je u Čileu vodio manijakalni zlostavljač Paul Schäfer.

Djelo koje horor, bajku i folklor odvlači u vode angažiranog filma, u filmskoj se formi alegorijski doti-če ne samo bogate i uznemirujuće junakinjine podsvijesti, već i diktature, propagande, religije, kultizma i rasizma. Ville Neuve i Kuća vukova prikazuju se 8. lipnja.

program-animafest-5

Uz Veliko natjecanje dugometražnog filma, u kinu Kinoteka možete pogledati i izbor filmova iz Veli-kog natjecanja kratkometražnog filma, Nagrade Emile – europske nagrade za animaciju, Natjecanja filmova za djecu i Obiteljskog programa.

Više o programu Animafesta doznajte na službenim festivalskim stranicama.

Cijena ulaznice za projekcije u sklopu programa Veliko natjecanje iznosi 30 kuna. Cijena ulaznica za ostale projekcije iznosi 25 kuna, dok je ulaz na programe Nagrada Emile – europska nagrada za ani-maciju te Obiteljski program Najbolje od 9. VAFI-ja slobodan. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina Kinoteka (od 9 do 22 sati) ili online na https://animafest.kupiulaznicu.hr

Uz dopuštenje: Vitamin C (sve fotografije)