Nova knjiga Lise See: Oda tihoj snazi ženskog prijateljstva

Temeljen na stvarnoj priči, Ženski krug dame Tan hit-autorice Lise See krasno je napisan roman o ženi koja je bila značajna u vrijeme dinastije Ming, a bila bi iznimna i u današnje doba, kao i o ženama koje pomažu jedne drugima.

Lisa See, autorica koja nas je već oduševila svojim romanima poput Otoka morskih žena, majstorski istražuje teme klase, moći i ženskog prijateljstva te nam iznova donosi priču o ženama koje podupiru jedna drugu u svijetu ograničenih mogućnosti. Njezin novi bestseler – Ženski krug dame Tan – roman je koji slavi nepokolebljivu snagu ženskog prijateljstva i nezaboravne veze koje definiraju naše živote.

knjiga-zenski-krug-dame-tan

Smješten u 15. stoljeću Kine, Ženski krug dame Tan baca svjetlo na život Tan Yunxian, žene koja je kršila uvriježene norme svog vremena kako bi postala liječnica.

Prema Konfucijevim riječima, naime, “obrazovana je žena beskorisna žena”, ali Tan Yunxian, djevojku iz ugledne obitelji, djed i baka odgajaju da bude korisna, odnosno obrazovana. Njezina je baka jedna od tek nekolicine liječnica u Kini i ona je ta koja svoju unuku uči osnovama kineske medicine. Yunxian, uz Meiling, buduću primalju, od djetinjstva tako uči o ženskim bolestima, a djevojčice ubrzo postaju prijateljice.

Nakon udaje, svekrva Yunxian zabranjuje viđanje s Meiling, ali i pomaganje ženama i djevojkama u kućanstvu. Umjesto toga od nje se očekuje da se ponaša kako priliči supruzi bogatog muškarca i što prije ispuni svoju najvažniju ulogu, a ta je roditi nasljednika…

knjiga-zenski-krug-dame-tan-1

Kroz Yunxianinu priču, See istražuje teme ženskog prijateljstva, obitelji i važnosti profesionalnog ostvarenja, a roman je savršen za čitatelje koji cijene povijesnu prozu sa snažnim ženskim likovima i temama koje su i danas relevantne. Prikazujući kako žene kroz povijest nisu samo preživljavale, već i oblikovale svijet oko sebe, ovaj je roman i važan je podsjetnik na snagu koju nosimo u sebi.

U današnje vrijeme, kada se ženska prava i postignuća još uvijek dovode u pitanje, Ženski krug dame Tan služi kao inspiracija i podsjetnik na to koliko daleko smo došli i koliko još uvijek daleko moramo ići. Djelo koje slavi snagu ženskog prijateljstva i solidarnosti, što ga čini iznimno relevantnim za suvremene čitatelje.

Ovo nije samo priča o prošlosti već i odavanje počasti svim ženama koje su, unatoč svim preprekama, pronašle načine da ostave trag na svijetu, ali i poziv na promišljanje o tome kako možemo i morati podržati jedni druge u stvaranju bolje budućnosti.

Oba romana Lise See u izdanju Stilusa – Otok morskih žena i Ženski krug dame Tan –
na hrvatski je preveo Dražen Čulić.

Uz dopuštenje: Stilus knjiga (sve fotografije)