Pačja škola u Maksimiru

Pomladak su dobila dva para utvi, gak i crveni ibis.

Maksimir se pretvorio u pravu pačju školu. Male bjelolice utve zviždare izlaze iz gnijezda dva para koja već godinama ljubuju u Zoološkom vrtu grada Zagreba.

pacici-1

Sjedenje na jajima kod utvi je posao oba roditelja u kojem prednjači otac. Brižni patci jaja čuvaju dok iz njih ne proviri i posljednji pačić. Čim su se pačići počeli gegati iz gnijezda, majke su dobile pune ruke posla. Čuvaju ih i podučavaju prvim životnim lekcijama.

pacici-2

Mladi već nakon dva tjedna počinju roniti u potrazi za hranom, a poletjet će s dva mjeseca. Malene utve dugo će izgledati kao likovi iz dječjih slikovnica jer pravo perje dobivaju tek sa šest mjeseci.

U prirodi utve žive u jatima u područjima bogatima vodom u Južnoj Americi i Africi. U strahu od predatora znaju se ukipiti ili prije bijega naglo skočiti u zrak.

pacici-3

Za najnovije povećanje broja ptica u Zoološkom vrtu grada Zagreba nisu zaslužne samo utve. Papernate glavice izviruju i iz gnijezda gaka te crvenog ibisa. Točan broj mališana još se ne zna jer se u prvim danima najbolje razvijaju bez nepotrebna uznemiravanja.

pacici-4

Među prvima koji su imali privilegiju vidjeti najnovije stanovnike Vrta, su polaznici Divljeg ljeta, edukativnog programa koji se za učenike od 2. do 6. razreda u Vrtu održava tijekom ljetnih praznika.

Uz dopuštenje: Prorsus komunikacije (sve fotografije)