Pogledajte trailer Elemental izvrsnog crtanog filma

Disney i Pixar stvorili su još jedan izvrstan crtani film, Elementi. Međutim, ovaj je više u duhu Disneyevih crtanih filmova, nego tipičnih Pixarovih uradaka.

Ono što je pomalo zbunjujuće kod ovog filma je to što je animiran baš kao tipični film za djecu, međutim bavi se temama koje su im poprilično strane i nerazumljive, pa čak i odbojne.

Naime, okosnica filma je zabranjena ljubav odraslih elementa vode i vatre, odnosno pripadnika različitih skupina. Kroz cijeli film se stavlja naglasak na njihova udvaranja i prepreke s kojima se susreću. Odnosno, kroz njihovu ljubavnu priču progovara se o izazovima s kojima se suočavaju imigranati.

Isto tako nastoji se ukazati na predrasude i uvjerenja koja nosimo prema drugima, ali i sebi. I koja nas ponekada koče i onemogućavaju da ostvarimo svoj potencijal i želje. Također je naglašeno koliko je važno slušati sebe i svoje želje. Ponekada, želeći udovoljiti najbliskijima i društvu, umjesto da težimo svojim snovima, mi trčimo za tuđima. Što onda uzrokuje nezadovoljstvo i frustraciju, baš kao i kod glavne junakinje. Film je sinkroniziran na hrvatski jezik i prikazuje se u 2D, 3D i 4DX formatu.

Za djecu: Djeci od 8 + će zasigurno biti zanimljivo gledati svijet koji je stvoren i simpatični likovi. Međutim, prema našem mišljenju, iako se radi o animiranom filmu, prije svega je namijenjen odraslima. Naime, mnoge reference i teme usko su vezane za njih i djeci neće biti razumljive niti bliske.

Za roditelje: Zabavni likovi, slapstick gegovi.

Nasilje: Nasilja se obično vidi u scenama s elementima vatre koji slučajno uzrokuju neugodu i štetu drugim elementima.

Zastrašujući prizori: Nema zastrašujućih prizora.

Rječnik: Rječnik je primjeren djeci.

Seks: Nema prizora, niti dijaloga seksualne prirode. Samo udvaranja.

Tempo: Tempo je prilagođen djeci.

Kids friendly crtani Elemental

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.