Pozivamo vas na radionicu izrade ukrajinskih pisanica

Sjajan vikend s cijelom obitelji može biti baš ovaj na radionica izrade ukrajinskih pisanica – pysanky u Etnografskome muzeju u Zagrebu, 23. ožujka 2024. (subota) od 10 do 13 sati.

Pozivamo vas na radionicu izrade pisanica – pysanky, koju ćemo ostvariti u suradnji s članicama Etnografske sekcije Ukrajinske zajednice Grada Zagreba. Na ovoj radionici upoznat ćete se s tradicijskom ukrajinskom tehnikom bojanja uskrsnih jaja voskom – pysankarstvom.

U ovoj tehnici oslikavanje se vrši pčelinjim voskom, a nanošenje voska izmjenjuje se s postupnim bojanjem jaja od svijetle do tamne boje. Uklanjanjem voska dobivaju se prekrasne višebojne pisanice.

Voditeljica radionice je Oksana Zhuravel koja proučava ukrajinsku narodnu umjetnost, a osobito se usavršila u izradi tradicijskog veza. Na radionici će joj se pridružiti Marija Meleško, predsjednica Ukrajinske zajednice Grada Zagreba te Tatjana Šagadin, voditeljica Etnografske sekcije.

radionica uskrsnih ukrajinskih pisanica pysanky

Ova zanimljiva uskrsna radionica će se održati u subotu, 23. ožujka 2024. od 10 do 13 sati i namijenjena je odraslim polaznicima.
Cijena po osobi iznosi 5 eura. Broj mjesta je ograničen te je prijava obavezna na edukacija@emz.hr.

Za opširnije informacije molimo kontaktirati:
Anastazija Petrović, muzejska pedagoginja, mob. 091 2676 500
Silvia Vrsalović, muzejska pedagoginja EMZ-a, mob. 091 2676 501