Što svaki roditelj treba znati o najnježnijoj bebi na svijetu

Divan je osjećaj pogledati svoje novorođenče, tek rođenu bebu koja je ugledala svjetlo dana.

Nakon što je bila nošena 9 mjeseci, odnosno 40 tjedana, roditelji se prvi puta upoznaju s lišcem i tijelom svoje bebe, što je jedno sasvim novo iskustvo.

Ali na svijet dolaze i one bebe koje su rođene prije 37. tjedna trudnoće, i one se smatraju prijevremeno rođenom djecom, a pažnja koja im je potrebna u mnogočemu nadilazi brigu koju inače podrazumijevamo kod rođenja zdravog djeteta.

Svake godine na svijet dođe 15 milijuna prijevremeno rođenih beba

Težina pri rođenju djeteta također može ukazivati na to da li je beba rođena prijevremeno. Bebe koje teže manje od 2.500 grama smatraju se da su niske porođajne težine te se također smatraju nedonoščadi.

Međutim, djeca mogu biti nedonoščad, a težiti više od 2.500 grama pri rođenju. Isto tako dijete može biti rođeno na vrijeme i u terminu, a imati manje od 2500 grama težine.

Zapravo, ne postoji savršen sistem za kategorizaciju djece i zato je sve od koristi, i porođajne težine i gestacijske dobi (Gestacijska dob trudnoće je „prava starost“ trudnoće uvećana za 2 tjedna).

prijevremeno rodeno dijete nedonosce

Zašto je potrebna potpuno drugačija vrsta pažnje oko nedonoščeta

Roditelji čija se beba rodi kao nedonošče jednako su hrabri kao i mali borci koji su ranije došli na svijet. Nitko, osim roditelja u tom razdoblju, ne može znati kroz kakvu bujicu raspoloženja i psihičkog stanja prolaze zbog najvoljenijeg bića na svijetu koje se mora izboriti za život.

Prijevremeno rođene bebe su krhke, male, iznimno tanke i nježne kože. Pogled roditelja na inkubator u kojem leži njihovo maleno stvorenje nije nimalo lak, ali liječnici i medicinsko osoblje dijele s njima istu brigu oko malih hrabrih stvorenja.

Nedonoščad dolazi na svijet s općom nezrelosti unutarnjih organa i cijelog sistema koji su najvažniji za nastavak života. Nedonošče je manje porođajne težine, tjelesne dužine i obima glavice.

Što je prijevremena beba nezrelija, to mu je glavica veća u odnosu na tijelo, a njegova koža tanja, osjetljivija i crvenija, ponekad čak i želatinozna.

Pampers pelene za nedonoščad velika su podrška njezi i brizi oko nedonoščadi

U susret međunarodnom Danu o svjesnosti o prijevremenom rođenju, koji obilježavamo 17. studenog, tvrtka P&G posebno se pobrinula za najnježnije bebe na svijetu.
Nedonoščad, odnosno prijevremeno rođena beba treba iznimno puno sna i mira. Naime, one provedu u snu gotovo 97% svog vremena.

Kako bi spavanje bilo neometano Pampers, kako svjetski lider u proizvodnji pelena, jedini nudi izuzetno male pelene koje omogućuju najnježnijim bebama na svijetu potpunu udobnost prilikom spavanja.

Specijalno dizajnirane pelene Pampers Preemies Protection osiguravaju brži oporavak malenih Palčića, a san čine ugodnijim.

Ova je 2020. godina izuzetno teška, jer je cijeli svijet zahvatila pandemija COVID-a, te je samim time specifična u mnogočemu, što se odnosi i na naše bolnice u kojima su smješteni maleni Palčići.

Kako bi što više pomogli u brizi za razvoj i rast Palčića, i olakšali rad osoblja koji se brine za ove majušne bebice, Pampers Hrvatska u suradnji s Klubom roditelja nedonoščadi PALČIĆI, pokrenuo je akciju doniranja Preemiesa u rodilišta Hrvatske i tako pokušao barem malo doprinijeti da Palčići spavaju što udobnije i mirnije.

prijevremeno rodenje pampers pelene

Možemo se uključiti svi

Kako se i vi možete uključiti?
Kroz studeni Pampers, u suradnju s udrugom Palčić i dm-om, omogućuje dodatno skupljanje Preemies Protection pelena kroz mehanizam „kupite 1 paket Pampers pelena = donirate 1 pelenu za PALČIĆA“.

Još više o ovoj akciji saznajte klikom na Dizajnirane za palčiće. Doniramo ih bolnicama.

Pampers Preemies Protection pelene proizvedene su u skladu s najvišim standardima za zaštitu okoliša, iz pomno odabranih visoko upijajućih materijala, a nježne su poput svile što najnježnijim bebama na svijetu i treba u trenucima kada su najosjetljiviji.

Uz najljepše želje za blagdane i pod sloganom i bojom koja obilježava Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju poručujemo: Nosi ljubičasto, svijetli ljubičasto i podigni palac za Palčiće!