Udruga Najsretnija beba Hrvatska je pokrenula projekt pod nazivom Pruži mi ruku

Cilj projekta je osiguravanje stručne pomoći i podrške djeci u riziku, te prevencija i smanjenje vršnjačkog nasilja u osnovnim školama. Ovaj put, suradnju smo ostvarili s OŠ Tin Ujević iz Zagreba.

Kroz projekt, učenici će se upoznati s Nenasilnom komunikacijom po modelu Marshalla Rosenberga. Naime, jedan od glavnih uzroka vršnjačkog nasilja je upravo nedostatak adekvatnih komunikacijskih vještina i nedovoljno razvijena empatija. A da bi djeca razvila te vještine potrebno im je pružiti prilike za njihovo učenje i usvajanje kojih je danas sve manje.

Radionice u sklopu projekta su osmišljene tako da djeci pruže sigurno mjesto bez prosudbe, osude ili kritike. Kroz radionice djeca će usvajati osnove Nenasilne komunikacije koja nas usmjerava prema drukčijem načinu izražavanja i kako čujemo druge. Potiče nas da osvijestimo svoje automatske i naučene načine reagiranja. Usmjerava nas ka svjesnom opažanju, prepoznavanju svojih i tuđih osjećaja i onoga što nam je potrebno u danom trenutku. Osim toga, Nenasilna komunikacija nas potiče da se jasno i iskreno izražavamo, pri čemu izražavamo poštovanje i empatiju prema drugima.
Osim toga, učenici će se upoznati i s raznim metodama koje pridonose boljoj samokontroli i otpuštanja stresa. To su razne metode disanja, vizualizacija i vježbe opuštanja.
A sve to uz smijeh, zabavu i lakoću.

Radionice provodi Iva Brčić, mag.educ.soc./educ.phil., praktičar terapijskih vještina i tehnika europske krovne organizacije za dječju i adolescentnu psihoterapiju, trenerica nenasilne komunikacije u procesu međunarodne certifikacije

Projekt se provodi u partnerstvu s udrugom Abeceda roditeljstva i uz financijsku podršku grada Zagreba.

Uz dopuštenje: Najsretnija beba (sve fotografije)