Zagrebački gimnazijalci debatirali u Bruxellesu na Yale MUNE konferenciji

Učenici Prve privatne gimnazije pokazali su odlične diplomatske vještine i kritičko mišljenje na prestižnoj međunarodnoj debatnoj konferenciji u organizaciji studenata glasovitog Sveučilišta Yale.

debata-mune-konferencija-1

Učenici Prve privatne gimnazije s pravom javnosti iz Zagreba imali su čast već drugi puta sudjelovati na međunarodnoj konferenciji Yale Model United Nations Europe – jednoj od najprestižnijih svjetskih simulacijskih debata, u organizaciji studenata glasovitog Sveučilišta Yale. Konferencija se održala od 15. do 17. ožujka u Bruxellesu, a sudionici se uče izazovima međunarodnog pregovaranja i diplomacije, simulirajući rad Ujedinjenih naroda. Yale pažljivo bira sudionike ove velike debate te je Prva privatna gimnazija jedina škola iz Hrvatske koja ima priliku sudjelovati.

debata-mune-konferencija-2

Čak osam PPG delegata debatiralo je unutar dva odbora u Općoj skupštini. Prvi odbor Opće skupštine za razoružanje i međunarodnu sigurnost zastupali su Luka Paul Hornstein Tomić kao Danska, Danijel Vitković kao Irak te Mark Kristijan Glumičić kao Italija.

Treći odbor za socijalna, humanitarna i kulturna pitanja predstavljali su Marija Mohorović kao Etiopija, Vita Ježek u ime Srednjoafričke Republike i Maksim Bračić kao Australija. EU u ime Mađarske predstavljo je Loris Anušić, a u ime Italije debatirao je Jan Horčićka.

debata-mune-konferencija-3

Teme koje su učenici mjesecima pripremali su pravo na hranu, zaštita žene i djece u ratnim zonama, naoružanje cyber spacea, prevencija ilegalne prodaje oružja te rješavanja problema nedokumentiranih imigranata.

– Naši su se zastupnici mjesecima marljivo pripremali s mentoricama, profesoricom Ines Popijač i sa mnom, učili su o radu Ujedinjenih naroda, pratili aktualne političke situacije, ali i proučavali povijesne krize. Jako smo ponosni na njih jer su na konferenciji bili izvrstan tim. Bili su vrlo aktivni, stalno su se javljali za riječ i pametno argumentirali svoje stavove, a dobar dio njihovih ideja i prijedloga uvršten je u završne rezolucije njihovih odbora, što nas posebno veseli – objasnila je ravnateljica Prve privatne gimnazije Maja Breitenfeld.

debata-mune-konferencija-4

Vještine koje srednjoškolski delegati usvajaju tijekom ove konferencije uče ih kako diplomatski pristupiti bitnim globalnim pitanjima, kako pregovarati, razvijati kritičko mišljenje, timski rad te kako se izboriti za uvažavanje stavova i ideja koje imaju.

Osim što su pokazali svoje diplomatske vještine na konferenciji te ponudili svoja rješenja za globalna pitanja s kojima smo trenutačno suočeni kao čovječanstvo, zagrebački su srednjoškolci imali priliku istražiti Bruxelles i institucije Europske unije.

debata-mune-konferencija-5

– Dok naši učenici nisu debatirali na ovoj velikoj međunarodnoj konferenciji, imali smo priliku razgledati Bruxelles, posjetiti mnoge muzeje, Europski parlament, Parlamentarium, a jako su nas lijepo primili u Stalnoj misiji Republike Hrvatske pri Europskoj uniji.

Imali smo čast upoznati gospođu veleposlanicu Irenu Andrassy, koja nam je objasnila što se sve radi u Stalnoj misiji RH pri EU, kako funkcioniraju institucije Europske unije te na koji način ona kao veleposlanica zastupa naše interese. Također nam je veliko zadovoljstvo bilo upoznati i gospodina Vladimira Šomena zaduženog za mlade i spot, turizam te demografiju, koji je učenicima objasnio što sve EU može ponuditi mladima osim Erasmus+ projekata – otkrila je ravnateljica Breitenfeld.

Uz dopuštenje: Priredba Studio (sve fotografije)