Crtanje ružem zanimljiva igra za djecu u dobi od 18 mjeseci

Obojiti djetetu usnice ružem i zatim mu dati papir žarke boje na kojem će ostaviti otisak zabavan je način za izradu izvrsnih slika ili čestitki.
Ova će se aktivnost vašem djetetu najviše svidjeti u dobi oko 18 mjeseci, kada će moći napućiti usnice.

U toj dobi ne bi trebao pasti u napast i zagristi ruž, premda bi zamisao o stavljanju mamina ruže mogla biti privlačna.

Počnite vježbajući na ostacima papira. Nanesite ruž na usne, poljubite papir kako biste ostavili trag, a zatim namažite usne vašem djetetu kako bi ono moglo pokušati.

otisak usta na papiru

Oduševit će se tragom koji ostavlja. Zatim mu možete pokazati kako ostaviti različite otiske stvarajući s usnama različite oblike: zvuk “ooo”, “eee”, oblik otvorenih usta i zatvoreni “mmm” oblik usta.

Kad je vaše dijete shvatili kakao napraviti otiske usta, možete mu dati papir jarkih boja koje može “poljubiti”.

Dobra su kombinacija žuti papir s ružičastim i narančastim ružem i narančasti papir s ružičastim ružem.

Možete izraditi slike i iskoristiti ih kao čestitke za obiteljske rođendane ili blagdane ili ih pak uokviriti za zid. Čestitke će posebno efektno izgledati ako ih stavite u odgovarajuće narančaste ili žute omotnice, posebice ako djetetu pokažete kako ih može zatvoriti poljupcem puunim ljubavi!

boje ruzeva za usne

što vam je potrebno za ovu igru

> narančasti, ružičasti i crveni ruževi
> žute i narančaste kartice ili papir
> žute i narančaste omotnice
> okvir za slike

Druga je inačica ove igre poljubiti zapareno ogledalo ili prozorsko staklo kako biste usnama formirali različite oblike. Mogli biste djetetu pokazati kako može crtati prstima po zamagljenom staklu. Iako je vaš mališan premalen da bi nacrtao određne oblike i slike, zabavit će se črčkajući i ostavljajući tragove.

Pozitivni učinci igre crtanjem ružem

POTIČE KREATIVNOST
Vaše će se dijete osobito ponositi svojom slikom naslikanom ružem zato što će to biti njegov vlastiti rad. Prije druge godine neće moći napraviti određene, kontrolirane tragove s pomoću olovke ili kista, ali otiskivanje vlastitih usana nešto je što će moći kontrolirati. To će djetetu dati osjećaj dostignuća, koji će pomoći njegovom kreativnom razvoju.

POMAŽE RAZVOJU GOVORA
Metoda izrađivanja otisaka usana tehnika je koju primjenjuju terapeuti logopedi da bi naučili djecu kako oblikovati usne za izgovaranje glasova i zvukova. Primjerice, guramo usne prema naprijed kako bismo izgovorili zvukove poput “u” i “š”. Poticanje djeteta na poljupce naučit ćete ga kako pomaknuti usne prema naprijed. otvoreni oblik usana pomoći će izgovaranju glasa “i”, a zatvoreni izgovaranju glasa “m”. Ostavljanje različitih otisaka na papiru potiče dijete da brzo pomiče usne i kontrolira ih, što je važno za razvoj jezika.

KONTROLIRANJE SLINE
Dobra kontrolama usnicama nekada pomaže i u kontroli slinjenja. Neka djeca nastave sliniti do dobi od tri ili četiri godine, kad im se javlja socijalna svijest. Ne brinite se ako vaše dijete još slini, to samo znači da ima mnogo sline.

Uz dopuštenje: Veble
Više detalja: Pametno dijete