Papercut tehnika – umjetnost rezanja papira koja će vas oduševiti

Na prvi pogled izgleda kao dječja igra.

No pažljivim skiciranjem i rezbarenjem papira nastaju prava mala umjetnička djela. To je papercut – stara i iznimno rijetka tehnika stvaranja slika i dekoracija rezanjem papira.

Dok se kod nekih drugih tehnika crtež završava samim crtanjem, ovdje je crtanje tek pola posla. Iako je nastao u Kini, papercut ima drugačije značenje širom svijeta: u Meksiku se koristi kao dekoracija na svadbama, u Poljskoj kao dekoracija koja čuva kuće od uroka, a u Kini da donosi sreću.

Papercut kao inspiracija u proizvodnji

Kao spoj tradicionalne tehnike i suvremene ilustracije, papercut nas je inspirirao u izradi novog dizajna Čokolina gdje je ova tehnika prvi put korištena u dizajnu nekog proizvoda kod nas. Autorica Tena Letica papercut tehniku zavoljela je još dok je bila dijete: „Moj prvi susret s papercutom bio je kad su mi roditelji kao djevojčici donijeli knjižicu kineskih papercutova na jako tankom papiru. Svoje cijelo djetinjstvo provela sam sa selotejpom i škarama u rukama”.

„Kod izrade novog dizajna Čokolina, izrada papirnatih modela bila je od iznimne važnosti kako bi se zadržao prirodni dojam koji se može dobiti samo ručnom izradom. Nakon što su papirnati modeli zalijepljeni i sastavljeni, postavljena je scena koja je zatim fotografirana. I tako smo dobili novi izgled Lino grada i novi dizajn Čokolina”, govori Kamelija Gerovac, dizajnerica na projektu, iz agencije McCann Zagreb.

Tko zna, možda će novi dizajn Čokolina poslužiti kao inspiracija i svim ostalim kreativcima. Sve što trebate su: papir, olovka, skalpel, ljepilo i naravno – puno mašte.

Uz dopuštenje: Podravka (sve fotografije)