Putovati onako kako je to Goethe zamislio

Davno je Goethe rekao da “inteligentna osoba najbolje obrazovanje stječe putovanjem”. Nešto sa čime bi se mnogi od nas odmah složili.

Međutim, u njegovo vrijeme, kakvo nam je poznato, to je bila privilegija samo mladog plemstva koje je moglo sudjelovati u ideji “velikih putovanja“, nerijetko u trajanju godinu dana ili čak i dulje. Brojne i višestruke prednosti interakcije s drugim kulturama bile su ključne komponente tadašnjih obilazaka različitih zemalja Europe, ali i Azije i Afrike.

Nakon razaranja uzrokovanih Drugim svjetskim ratom, krajem 1950-ih, rođeno je još jedno interkulturalno putovanje, po svom konceptu različito od svega do tada viđenoga – ono koje je imalo i obrazovnu svrhu, i cilj.

Ljetne škole u Velikoj Britaniji! Upravo je Fredrick King bio jedan od pionira ove ideje kada je osnovao jednu od prvih ljetnih škola 1957. godine u Bournemouthu u Velikoj Britaniji.

Od tada pa sve do danas, stotine tisuća mladih iz više od 80 zemalja u dobi od 10 do 17 godina imalo je priliku doživjeti ovu ljetnu avanturu.

Fredrickova ideja o tome da zajedničkim učenjem engleskog jezika mladi razvijaju razumijevanje za druge kulture i tako grade globalne mostove danas je jednako, ako ne i još više relevantna, kao i prije 65 godina.

Iako nam je u današnje vrijeme, kada izazovi dolaze u raznim oblicima, poput međudržavnih sukoba ili pandemija, omogućena komunikacija kroz različite digitalne tehnologije, i više smo nego svjesni da postoji nešto bitno dublje i nužnije kada upoznajemo nove ljude i komuniciramo s njima uživo.

Znatno više je to od poboljšanja kompetencija naše djece u znanju engleskog jezika, iako je i to važan ishod ljetne škole. Prednosti na koje je Goethe aludirao su danas čak i nužnije nego u poratno doba kada je gradnja nove Europe bila neupitna.

Bath

Nakon toliko godina iskustva, danas znamo da će naša djeca u ovakvim prilikama steći iskustvo prilagođavanja novim situacijama, poboljšati svoje komunikacijske vještine, postati samouvjerenije osobe, sigurnije u sebe, bez obzira na sve različitosti koje uviđaju oko sebe.

Fredrick King je imao za cilj potaknuti mlade iz cijeloga svijeta na razumijevanje i interakciju sa drugima na globalnoj razini. Stjecanje iskustva iz kulture, povijesti, politike i upravljanja daje im značajnu prednost za prilagodbu i prihvaćanje svijeta kakav danas jest.

Vidjet će tako, unatoč različitosti u kulturama i nejednakosti među društvima iz kojih dolaze, da su ljudi u biti isti pa tako baš svi vole, smiju se, jedu i piju, zabavljaju se, brinu se i tuguju i zbog toga lako prepoznaju jedni druge kao prijatelje za cijeli život.

Ljetna škola jedan je od rijetkih poklona koji darujemo svojoj djeci za koje smo sigurni da jednako kao što njih same, tako i njihovu zajednicu i svijet čini bogatijim i ljepšim mjestima za život.

O Kingsovim ljetnim školama saznajte kod njihovih partnera u Hrvatskoj, KellettEducation, info@kelletteducation.hr, 099 2223434