Kako odabrati dioptrijske naočale za djecu?

Kratkovidnost kod djece je u posljednjem desetljeću postala česta pojava. Zato smo zamolili dr. oftalmologije Bojana Kozomora da roditeljima da nekoliko dobrih savjeta vezanu za dječju kratkovidnost i nošenje naočala.

oftalmolog dr bojan kozomara

Iznimno je važno da roditelji u potpunosti budu upućeni sa svim detaljima u vezi kratkovidnosti i dječjih dioptrijskih naočala kako bi se njihovi mališani što jednostavnije i bezbolnije navikli na pomagalo koje će postati sastavni dio njihovih života.

Da biste mogli olakšati svom djetetu naviku nošenja naočala, za početak, potrebno ga je educirati kako biste mu pomogli oko nove navike.

Ako vaše dijete dobije dijagnozu miopije, odnosno kratkovidnosti, to znači da su mu predmeti koje gleda s određene distance, zamagljeni.

Kratkovidnost se uglavnom može pogoršati tijekom djetinjstva i adolescencije, ali se, na svu sreću, može korigirati pomoću dioptrijskih naočala za djecu. Ako vaš mališan na vrijeme počne nositi dioptrijske naočale za djecu i nosi ih redovno, a dioptrija je precizno određena, vid djeteta se ne bi trebalo pogoršavati.

OVDJE saznati više o strabizamu i zašto probleme s vidom treba rješavati u ranoj dječjoj dobi!

Što uzrokuje kratkovidnost kod djece?

Ako vaše dijete ima miopiju to znači da mu je očna jabučica nešto duža od normalnog i da se zraci svjetlosti, koji omogućavaju da vidimo, fokusiraju ispred mrežnice, a trebale bi se fokusirati direktno na mrežnici.
Kada se to desi predmete koje djeca gledaju s određene udaljenosti nisu oštri, već su zamagljeni.

Multifokalne kontaktne leće, dioptrijske naočale za djecu ili kapi za oči koje propisuje oftalmolog mogu usporiti progresiju miopije kod djece. S druge strane stavljanje kapi klincima može biti neugodno, mogu postati osjetljivi na svjetlost ili mogu osjetiti svrab ili neugodnost u očima.

djecje naocale dijete

Kako znati da li su dječje dioptrijske naočale idealno rješenje za probleme s vidom?

Problemi s vidom, kod djece, najčešće počinju između šeste i dvanaeste godine života, a briga o vidu je izuzetno važna stvar tijekom školovanja i zato je djecu potrebno redovno voditi na preglede.

Osim ako dijete baš ne želi nositi dječje dioptrijske naočale, što je rijetko, vaše dijete vam najvjerojatnije neće samo od sebe reći da ima problem s vidom.

OVDJE saznajte zašto se problem s vidom kod djece može pojaviti bilo kada!

Upravo zato morate pratiti simptome koji ukazuju na to da su mu potrebne dječje dioptrijske naočale, a neki od njih su sljedeći:

• Dijete drži knjigu, tablet ili svesku blizu lica
• Sjedi blizu televizora
• Škilji ili zatvara jedno oko kada čita
• Žali se na glavobolje
• Suze mu/joj oči
• Često trlja oči rukama

Ako dijete naprasno popusti u školi ili postane lošije u izvanškolskim aktivnostima, uzrok tome može biti pogoršanje vida. Ako pita učiteljicu da sjedi bliže školskoj ploči, to također može biti jedan od znakova koji upućuje na kratkovidnost i potrebu da se nose dječje naočale za vid.

Ako primijetite neke od ovih simptoma obavezno zakažite pregled kod oftalmologa jer je jako važno da se kratkovidnost tretira što prije kako vid ne bi utjecao na kvalitetu života vašeg djeteta.

Kad su djeca u pitanju, liječnik će najvjerojatnije, za korekciju vida, prvo propisati dioptrijske naočale za djecu. Iako su i kontaktne leće sasvim sigurne za djecu, preporučuju se kasnije kad roditelj procijeni da je dijete dovoljno zrelo da ih samo stavlja i održava.

OVDJE saznajte zašto i kako treba problem s vidom rješavati u ranoj dječjoj dobi!

naocale kratkovidno dijete

Kako odabrati najbolje dioptrijske naočale za djecu?

Kad su u pitanju dječje naočale za vid potrebno je obratiti pažnju na nekoliko važnih stvari
Kupovina dječjih naočala može biti veoma izazovna jer je važno da kupite ono što zadovoljava medicinske i sigurnosne standarde, ali i da se vašem djetetu sviđaju.

Prije nego što krenete u kupovinu dobro se pripremite. Otkrijte što je to što vaše dijete želi, ali i koje su dječje naočale za vid po preporuci stručnjaka najbolje te pokušajte pomiriti te dvije stvari.

Većina optika ima veoma veliki izbor dioptrijskih okvira za djecu, a upravo to nekad može biti zbunjujuće, jer većina roditelja kupi onaj koji se djetetu najviše svidio izgledom, a to nije uvijek najbolja opcija.

Kada kupujete dječje dioptrijske naočale vodite računa o nekoliko veoma važnih faktora

Debljina okvira za dječje dioptrijske naočale. To je sigurno jedan od najvažnijih faktora koje je potrebno imati u vidu prije kupovine okvira.

Prije nego što počnete tražiti okvire za dječje naočare za vid, upoznajte optičara s dioptrijom i debljinom stakala koje dijete treba nositi. Ako su u pitanju deblja stakla, birajte manje okvire, jer će tako stakla izgledati vizualno tanja.

Neka dječje dioptrijske naočale budu moderne i u trendu. Ne gledaju baš sva djeca blagonaklono na nošenje naočala i zato je jako važno da se djetetu okviri svide kako bi lakše prihvatilo činjenicu da ih mora nositi.

Nemojte se fokusirati samo na jednobojne i neutralne okvire već djetetu pokažite i one šarenije modele.

S druge strane, jednobojni okviri za dječje dioptrijske naočale u nekim jarkim bojama poput crvene ili narančaste mogu uljepšati lice djeteta i imati pozitivan efekt da pokazuju svoje naočale s ponosom, a ne da stalno bude svjesno kako ih nosi, u smislu opterećenja.

Tip kože i oblik lica utječu na to koje ćete dioptrijske naočale za djecu izabrati

Detalji na koje također treba obratiti pažnju jesu i tip kože vašeg djeteta i naravno – oblik lica.

Na primjer, smeđe nijanse okvira, metalni okviri i tirkizne nijanse se savršeno slažu s toplijim tonovima kože.
Isto tako, vjerojatno ćete naići i na zanimljive okvire za dječje naočale za vid koji pašu različitim oblicima lica.

U svakom slučaju važno je da dijete proba što više stilova i oblika prije nego što se odluči za onaj jedan savršeni.

Materijal od kojeg su napravljene dječje dioptrijske naočale

Kad je materijal iz kojeg su izrađene naočale u pitanju i koji se preporučuje manjoj djeci, plastika je i dalje broj jedan, posebno ako sadrži TR90 materijal – plastiku napravljenu po švicarskoj tehnologiji koja omogućuje super-fleksibilne okvire koji su izuzetno otporni i ne gube oblik.

djecji okviri za naocale

Isto tako topla preporuka stručnjaka jeste da birate hipoalergene materijale. Velikom broju roditelja se sviđa ideja okvira za dječje naočale napravljenih od čiste gume jer su potpuno fleksibilni, ali nakon kratkog vremena može se desiti da stakla počnu ispadati, kao i da tijekom toplijih dana okvir gubi svoj prvobitni oblik, što nije baš sjajna opcija.

Most dioptrijskih naočala koji savršeno prianja

Okvir za dioptrijske naočare počiva na nosu i mora dobro prianjati, ne smije kliziti i žuljati, jer u suprotnom djeca mogu imati problema s vidom.

Dakle, dioptrijske naočale za djecu ne smiju nikako kliziti s nosa, ali isto tako, most ne smije biti previse usko postavljen kako naočale ne bi bile neudobne.

Idealna opcija je odabrati okvir koji ima podesivi most kako bi dijete samo prilagođavalo naočale za vid dok ih nosi. Isto tako, kako most stoji na nosu može imati utjecaj i na to kako dječje dioptrijske naočale izgledaju na licu.

Zakrivljenost ručkica naočala

Dio ručkica koji je blago zakrivljen iza ušiju djeci omogućava udobnost nošenja naočala, a pored toga pruža im sigurnost da im dioptrijske naočale neće padati.

I zato je jako važno da ručkice prilagodite tako da budu zakrivljene kako bi djeca nesmetano mogla da budu djeca, da bezbrižno trče i igraju se bez bojazni da će im naočale ispasti. Postoji i opcija traka koje povezuju jednu i drugu ručkicu oko glave, ali to je namijenjeno manjoj djeci.

Kako odabrati prava stakla za dječje naočale za vid?

Kada je riječ o materijalima od koga su napravljena stakla za dječje dioptrijske naočale najbolje je da se posavjetujete s optičarima koji će vam preporučiti ono što je najbolje za vaše dijete.

Ono na što treba obratiti pažnju jeste da su stakla za dioptrijske naočale za djecu napravljena od materijala koji je otporan na udarce te da obvezno imaju UV zaštitu.

Zato materijal birajte u odnosu na to koliko je vaše dijete aktivno, koliko vremena provodi za televizorom ili računarom, a koliko za knjigom, te koliko vremena tijekom dana provodi u igri ili sportskim aktivnostima.

Kako da nošenje dioptrijskih naočala djetetu bude cool?

Ako vaše dijete dobije dijagnozu kratkovidnosti te ako mora nositi dioptrijske naočale, pripremite se i na to da dijete u početku može osjećati otpor prema nošenju naočala. Vi ste tu da mu pokažete kako nošenje naočala može biti cool.

Nekoliko savjeta koji će vam u tome pomoći

1. Neka dijete sudjeluje u biranju okvira za dioptrijske naočale uz vaše sugestije, jer će se u tom slučaju osjećati kako samo donosi ovu važnu odluku.
2. Budite strpljivi i nemojte gubiti živce ako dijete ne želi stalno nositi dioptrijske naočale za vid. Vodite se time da je bolje da ih nosi povremeno, nego nikako. Za početak, postavite kratke ciljeve, neka ih nosi 15-20 minuta dnevno, pa svakog dana po malo produžite vrijeme nošenja. Nagradite dijete kada dostigne dnevni ili tjedni cilj. Vremenom će dijete samo shvatiti kako su mu dioptrijske naočale neophodne.
3. Stalno ih podsjećajte i budite dosadni, ali na afirmativan način.
4. Pokažite djetetu neke poznate face, likove iz filmova, serija i crtića koji nose naočale, poznate znanstvenike, književnike, muzičare, sportaše
5. Povremeno provjerite da li im naočale za vid dobro stoje, da li su se negdje olabavile, iskrivile, da li žuljaju ili spadaju i na vrijeme reagirajte po tom pitanju.

Tekt nam donosi: dr. Bojan Kozomara