Kako prepoznati upalu uha kod djeteta?

Većinom uzrokovana bakterijama, upala uha (lat. otitis media) zapravo je upala srednjeg uha, koja nastaje nakupljanjem tekućine iza bubnjića.

Bilo kome se može upaliti uho, ali djeca obolijevaju češće od odraslih. Liječnici upozoravaju kako čak 5 od 6 djece će jednom oboljeti od upale uha u svoje prve tri godine, a to je zbog toga što imaju kraće i osjetljivije Eustahijeve cijevi (kanal koji spaja gornji dio grla s unutarnjim uhom).

Zato je potrebno prepoznati simptome i pravovremeno reagirati kako se upala ne bi pogoršala.

Simptomi upale uha

Postoje čak tri vrste upale srednjeg uha, a svaka nosi neku kombinaciju od sljedećih simptoma:
> dijete si vuče uši ili uho prema dolje
> učestalo negodovanje i plakanje
> problemi sa spavanjem
> vrućica (pogotovo kod novorođenčadi i manje djece)
> tekućina u uhu
> nespretnost ili problemi s ravnotežom
> problemi sa sluhom ili odgovaranjem na tiše postavljena pitanja

Što uzrokuje upalu uha?

Kao što je spomenuto, upala uha uzrokovana je bakterijama i uglavnom se događa kada dijete ima upalu grla, kada je prehlađeno ili ima neki drugi oblik upale gornjih dišnih puteva.

Bakterije se prenose s jednog upaljenog područja na drugo, tj. u srednje uho. Radi li se o virusnoj upali u nekom dijelu gornjeg dišnog sustava, virusne bakterije će privući unutrašnjost uha, kao pogodno mjesto za razmnožavanje i zaraziti ga. Zbog toga dolazi do nakupljanja tekućine u uhu djeteta.

Kako se dijagnosticira upala uha?

Nakon što primijetite neke od simptoma, trebali biste u što kraćem roku posjetiti liječnika. Jednostavnim pregledom moći će vam reći kakvu upalu vaše dijete ima, ima li ju uopće i koje korake dalje poduzeti.

Čime se liječi upala srednjeg uha?

Većina će liječnika prepisati antibiotik, poput amoksicilina, koji se uzima od tjedan do 10 dana. Može vam preporučiti i nešto za vrućicu i ublaživanje boli poput paracetamola, ibuprofena ili kapi za uši.

Dobije li vaše dijete antibiotike kao terapiju, pripazite da se pridržava svega što je liječnik naputio o uzimanju lijeka te da ne završi terapiju prije dogovorenog roka.

Koliko dugo će proći dok se dijete sasvim ne oporavi?

Vaše bi se dijete trebalo bolje osjećati već par dana nakon početka uzimanja terapije. U slučaju da se simptomi oduže, posjetite liječnika svakako kako bi promijenio ili poboljšao terapiju.

Kako spriječiti upalu uha?

Najbolje je smanjiti rizične faktore u svojoj okolini koji bi mogli pripomoći razvijanju upale uha kod djeteta.

> Cijepljenjem djeteta protiv gripe ili vrućice smanjuju se rizici upale uha, a pogotovo se preporuča cijepiti djecu ispod dvije godine života.
> Pranje ruku također je vrlo bitno, ne samo kao zdrava navika, nego kao i prevencija širenja mirkoba koji mogu uzrokovati upalu (i druge bolesti, naravno).
> Izbjegavajte izlaganje svoga djeteta duhanskom dimu. Istraživanja su pokazala kako djeca pušača češće razviju upale uha.
> Nikada nemojte ostaviti dijete da spava s bočicom.
> Izbjegavajte kontakt vašeg djeteta s drugom bolesnom djecom.

Vodite li se ovim mjerama prevencije, zaštitit ćete dijete od upale uha i drugih bolesti koje zima, suhi zrak i razdoblje epidemija nose. Ako primijetite dio navedenih simptoma u ponašanju svoga djeteta, bez obzira koliko ste ga čuvali od zaraza, svakako posjetite liječnika.